Re: Verkkokauppa?

Julkaisija Vastaukset
Alejandro # Posted on 31.1.2012 at 20.27
Profiilikuva käyttäjästä Alejandro

Jos tavaroita ja esim. ruokaa pystyisi monistamaan tyhjästä, se olisi siunaus ihmiskunnalle ja ehkä pelastus maapallolle. Valitettavasti se on vielä kaukaista fantasiaa.

Ruoka on asia, joka on meille välttämätön. Musiikki ja elokuvat eivät ole välttämättömiä, mutta ovat hyväksi mm. mielenterveydelle. Itse ostan kaupasta vuodesta toiseen varsin samaa ruokaa, ja siksi olisikin ihan ok, että ruoka olisi kopioitua tavaraa ja valikoima suht suppea.

Musiikkia ja elokuvia ei sen sijaan jaksa ihan hirveästi katsella ja kuunnella, jos uustuotantoa ei ole, vaan ainoastaan vanhojen kopioiden ees-taaskelausta. Siksi on hyvä, jos politiikassa ja taloudellisessa toiminnassa otetaan huomioon, että uustuotannolle on edellytyksiä.

Jos ruokaa, lämpöä ja materiaa voi monistaa, niin silloinhan taiteilijankin välttämättömät tarpeet tyydyttyvät, ja taiteen tekemiseen voi keskittyä ilman palkkaa. Mutta niin kauan kuin niin ei ole, on oltava toinen keino, ja tämä tarkoittaa valitettavasti tulonsiirtoa kuluttajalta taiteilijalle tavalla tai toisella. Siis jos halutaan ammattimaista uustuotantoa. Ja aika monet myös haluavat, ainakin jos uskoo tilastoja niistä teoksista, joita netistä ladataan.

Ja tämä kaikki ihan ystävyydellä ja yhteisymmärryksen löytämistä toivoen. Piraattijahti ja jättikorvaukset on perseestä.