Re: Yle ja TV-lupamaksu

Julkaisija Vastaukset
Scoffa # Posted on 6.3.2008 at 6.54
Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

Lisäksi veroilmoituksen täytöstä ei todellakaan enää pitäisi tehdä taas hankalampaa (pieni askel tämä tietty vasta), ennestäänkin on monilla ihmisillä ongelmia.
Mitä kaikkea pitikään muistaa ottaa huomioon kun täyttää veroilmoituksen?

Seuraavaksi joudut ilmoittamaan siellä käytätkö pesukonetta, viemäriverkostoa vai omaa kaivoa, tervashampoota vai hilseelle tarkoitettua, auton väri ja aiotko maalata sen minä päivänä jos väri muuttuu, keskimääräinen ponnekaasutölkkien käyttömäärä ja hengitätkö?
Ponnekaasuistakin tieto oli hyvin tärkeä, sillä voidaan laskea paljonko otsonikerrosta keskimäärin yksi ihminen kuluttaa ja ketkä kuluttavat eniten.

En suosi tv-luvan veroilmoitusta, koska se ei käytännössä muuttaisi mitään muuta kuin tv-lupatarkastajien lakkauttamista.
Olen pitkään miettinyt tätä lupamaksua ja sen erilaisia maksumuotoja.
Tulos johon toistaiseksi olen päätynyt joka kerta, on sekoitus erilaisia maksumuotoja ja toimenpiteitä.
Budjettirahoitteiseksi YLEä ei voi siirtää kokonaan, olisi väärin maksattaa kaikilla ihmisillä kaikkea ihmeen sontaa johon YLE rahaansa syytää.
YLE:n katselua salattuna kanavana ei voi tukea, koska YLE on myös vastuussa muusta viestintäkehityksestä, ei se maksettava voi pelkästään telkunkatsojille tulla.
Mainosrahoitteisuus? Vaikka kannatan mainosrahoitteisuutta monessa asiassa, ei se jotenkin oikein YLE:n rooliin istu. Tai jos sellaista olisi, enintään ajankohtais ja uutispalvelujen mainontaa.

Lopputulos:
Yleltä suurimmat ja suosituimmat elokuvat ja erityisesti ulkomaalaiset sarjat muille kanaville, tuolloin nuo ohjelmat toimisivat mainosrahoitteisina. Urheilu urheilukanavalle.
En pistäisi pahitteeksi edes jotakin 24h uutiskanavaa, joskin netinkäyttäjänä se ei minulle akuutti ole.
Nyt kun ylen toimintaa olisi hieman karsittu ja menoista monet esitysoikeudet poistettu, ehkä jopa otettu dokumenttien ym. tuottamiseen suomalaisia yrityksiä sponsoroimaan mukaan lisää, joten kyse ei olisi mainostuksesta, vaan sponsoreiden ilmoittamisesta pätkän alussa, voisi vihdoinkin ylen siirtää budjettirahoitteiseksi.
Teknologinen kehitys ja sen kustantaminen kuuluu kuitenkin koko kansalle, riippumatta siitä käytetäänkö televisiota vai ei.
Elokuvien ja sarjojen tuottaminen ja/tai ostaminen ei kuulu kaikelle kansalle, vain niille jotka sitä haluavat!