Reply To: Kannatuspuheenvuoroja

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Kevätkokous 2014 Kannatuspuheenvuoroja Reply To: Kannatuspuheenvuoroja

Julkaisija Vastaukset
akukkone # Posted on 13.8.2014 at 3.27
Profiilikuva käyttäjästä akukkone

Pieni kannatus JIRI KEROSEN varapuheenjohtajuuden puolesta

Hieman pohjustusta aluksi. Kysymyksiä ja vastauksia ehdokkaille -palstalla Ahto kysyy Keroselta:

”Huomauttaisin myös, että Piraattipuolueen ohjelmaa voisi pitää jossain määrin ristiriitaisena nationalismin kanssa. Periaateohjelmassa todetaan, että ’paikallishallinto, kansallisvaltio, Euroopan unioni tai muu kansainvälinen taho’ ovat yhtä legitiimejä paikkoja sijoittaa päätösvaltaa, eli että kansallisvaltio ei ole ensisijainen. Kansakuntaa tai kansallisvaltiota ei pidetä Piraattipuolueen ohjelmassa vastaavanlaisina olennaisina lähtökohtina kuin Suomen Sisun ohjelmassa tai Muutos 2011 -puolueen ohjelmassa (jossa puolueessa myös toimit). Mitä ajattelet tästä?”

Vaikka Piraattipuolueen ohjelmassa sanotaan, että mikään taso ei ole sinänsä tai olemuksellisesti tärkein, ei tästä mitenkään seuraa, etteikö kansallisvaltio voisi olla (vielä tässä) kontingentissa historiallisessa tilanteessa kaikkein tärkein esim. demokratian toteutumisen kannalta. Juuri tältä pohjalta ymmärsin Jirin vastineen (joka oli kokonaisuudessaan hyvä), jonka mukaan nationalismi on käytännön kysymys. Kuin ruttoa tulee välttää lineaarista illuusiota, jonka mukaan ”aika” on ajanut kansallisvaltion ohi. Jos meidän mm. historioitsijan koulutuksen saaneiden jotain tulisi ymmärtää niin juuri se, ettei kukaan tiedä, mistä aika on/ ei ole ajanut ohi.

Näin ollen Jiriä (tai hänen kaltaistaan henkilöä) tarvitaan nimenomaan sen takia, että piraateista ja piraattien potentiaalisesta kannattajakunnasta löytyy ihmisiä, jotka ajattelevat hyvin eri tavalla EU:n myötä tapahtuneesta liittovaltiokehityksestä. EU:n vankkumattomana kannattajana esim. Ahto ei ehkä täysin ymmärrä, että monien (muidenkin kuin minun) on vaikea sovittaa yhteen piraattien myönteisiä ajatuksia demokratiasta todellisuudessa yhä oligarkkisemmaksi muuttuvan EU:n kanssa. Siinä missä Ahto näkee (näin muistan hänen sanoneen) EU-vaalit jopa tärkeimpinä vaaleina, monet näkevät niissä lähinnä vitsin, yrityksen Potemkinien kulissien ylläpitoon.

Jirissä on hyvänä puolena mainittava myös hänen innostuksensa demokratian kvalitatiiviseen eli laadulliseen kehittämiseen, olkoonkin, että pidän itse mm. liquid democracy –pohjaista mallia filosofisesti sofistikoituneempana vaihtoehtona kuin Muutos 2011:n ”kansanäänestysmaniaa”. Tästä voidaan kuitenkin keskustella ja uskon, että Jiri voisi kehittää tätä osastoa piraateissa eteenpäin. On välttämätöntä, että profiloidumme tällä alueella, luomme mahdollisuuksia demokratian uusien ILMENEMISMUOTOJEN löytämiselle, olkoon kyse sitten nykyisen demokratiamallin korvaamisesta tai kehittämisestä (Itse puhuisin tässä suhteessa mieluummin kehittämisestä, sillä en ole essentialisti). Mikäli demokratian koetaan olevan muodollisella tasolla valmis, on demokratia projektina kuollut. Jiri on tässä kunnostautunut jollain tavalla, tuonut uusia ideoita pöytään, esim. kansanäänestysideoiden muodossa. Tämä on ansiokasta toimintaa piraattien ydinalueella.

Oli miten oli, kannatukseni Jirille on EHDOLLISTA. Jos hän VAIN SIKSI päättäisi luopua Sisun johtotehtävistä, että on piraattien varapj., perun häneltä kaiken tukeni. Näin siksi, että SUVAITSEVAISUUS ei saa olla puolueessamme vain korulause, vaan sen pitää olla todellisuutta, myös puolueen sisällä. Jos emme omassa puolueessamme osaa suvaitsevaisesti elää, keneltä muulta voimme sitä vaatia. Suomen Sisun ohjelmassa en näe mitään selkeästi puolueemme ohjelman vastaista, varsinkin kun ymmärsin, että Jirille nationalismi on politiikassa KONTINGENTTI, ei ESSENTIAALINEN lähtökohta. Jos asia on toisin, hänen on syytä tämä kertoa. Toki tämän takia voidaan hyökätä meitä vastaan, mutta emmekö juuri sen takia ole mikropuolueessa, että meidän ei tarvitse olla paskahousuja, voimme ehdottaa rohkeita ajatuksia ja olla rohkeita, kun ei tarvitse pelätä kansan tuomiota jokaisen aloitteen suhteen. Mikropuolueet ovat rohkeita avauksia varten: se on mielestäni niiden raison d’être. Olisi sietämätöntä tämän sensitiivisyyden puitteissa vaatia jotakuta luopumaan luottamustehtävästään ”vox populin” pelossa.

Itse näen Suomen Sisussa ongelmana lähinnä monien liikkeen jäsenten omaksumat fantastiset kuvitelmat muslimiterroristeista länsimaiden uhkana, sillä nämä uhkakuvat perustuvat terrorismi-iskuihin (esim. 9/11, Lontoon 7/7), joiden suhteen toistaiseksi ei ole esitetty mitään uskottavaa näyttöä sille, että muslimiterroristeilla olisi ollut näihin iskuihin osaa tai arpaa. Tällaisten rahvaalle tarjottujen viholliskuvien omaksuminen on ongelma, sillä se estää rationaalista poliittista ajattelua. Tällaisista naiiveista käsityksistä olisi hyvä kehittyä kriittisemmän ajattelun suuntaan. Tästä tematiikasta kuulisin mielelläni Jirin mielipiteen.