Reply To: Keskustelua puolueohjelman muuttamisesta

Etusivu Foorumit Arkisto Kevätkokous 2013 Keskustelua puolueohjelman muuttamisesta Reply To: Keskustelua puolueohjelman muuttamisesta

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 2.7.2013 at 15.21
Profiilikuva käyttäjästä whiic

Tiikki: ”Avioliitto (millä nimellä sitä nyt kutsuukin) ja perhe-käsite ovat käteviä tapoja yksinkertaistaa taloudellisia järjestelyitä. Sen kautta niillä on lakiteknistä ja yhteiskunnallista merkitystä.”

Millä tavoin katsot asian yksinkertaistuvan avioliitolla? Aika monimutkaiset saa ihmissuhdekuviot olla, että avioliitto perheen sisäisiä asioita selkiyttäisi.

Totta kai avoliittokin käy pikku hiljaa hankalaksi, mutta tämä ei ole syystä, että se on avioliiton ulkopuolisenä säätelemätöntä, vaan siksi, että feministit haluavat tehdä avoliitosta avioliittoon rinnastettavan, jotta ihmiset eivät voi välttää joutumasta vastuulliseksi ”puolisostaan” esim. päättämällä olematta avioitumatta. Nykyään avioliitto avioehdolla voi jopa olla parempi tapa välttää ei-toivotut velvollisuudet kuin elää avoliitossa.

_

tiikki: ”Mutta keskustelussa on taasen siirrytty mielestäni harhateille. Puolueohjelman ei ole tarkoitus olla yksityiskohtainen suunnitelma, vaan arvojulistus, jota käytetään yksityiskohtaisempien suunnitelmien lähtökohtana.”

…sanoo henkilö, jonka mielestä puolueen olisi pitänyt laatia maa- ja metsätaloudellinen erityisohjelma (vaikka meillä ei ole vielä edes yleistaloudellista ohjelmaakaan).

_

jln: ”Tuo lienee tosin pidemmän aikavälin tavoite, liikkeelle hyvä lähteä tuosta että saadaan lainsäädäntö nyt aluksi edes sukupuolineutraaliksi.”

Niin minäkin sen näen, että sukupuolineutraali parisuhdelaki on hyvä astinlauta vapaaseen sopimiseen perustuviin parisuhteisiin. Täytyy kansalle antaa aikaa tottua siihen, että valtion tehtävä ei ole pakottaa uskonnollisia moraaleja kansalle. Sen jälkeen on hyvä sanoa, että valtion ei tulisi edes pakottaa kultturaalisia parisuhdemoraaleja.

Toisaalta avioliitto tai siihen rinnastettava parisuhteen rekisteröinti on hyödyllinen senkin jälkeen, kun parisuhteet ovat vapaasti sovittavia asioita, jos esim. haluaa oikeutensa tunnustetuksi ulkomailla, jossa esim. esiaviollinen seksi voi olla rikos. Vaikka avioliitossa olemisessa ei Suomessa olisi mitään merkitystä liberalistisessa fantasiassa, valtion ylläpitämä rekisteri vapaaehtoisesti parisuhteeseen itsensä ilmoittaneista on tarpeellinen, jotta vapaudet säilyvät myös ulkomailla vieraillessa vähemmän liberaaleissa maissa.