Reply To: Lisäys puolueohjelmaan: Vanhemmuus

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Kevätkokous 2014 Lisäys puolueohjelmaan: Vanhemmuus Reply To: Lisäys puolueohjelmaan: Vanhemmuus

Julkaisija Vastaukset
Nimetön # Posted on 17.8.2014 at 2.32
Profiilikuva käyttäjästä

En kannata tätä ehdotusta tässä muodossa, perusteluina:
– Mielestäni lasten tekoa ei voi päättää sopimuksen perusteella – vanhemmuuden sen sijaan voi. Näin ollen ennen hedelmöittymistä ei tulisi olla pakko sopia vanhemmuutta (vertaa vaikka aviopari ja yhden illan suhteita harrastava aikuinen) vaan vanhemmuudesta tulisi kyetä sopimaan myös yhtä lailla raskauden alun ja jopa syntymänkin jälkeen – kenestä tulee vanhempi, onko hän biologinen tai kuinka monta vanhempaa lapsella tulee olemaan.
– Lapsen siittäjällä ja lapsella tulee olla oikeus toisiinsa ellei erikseen ole toisin sovittu. Ei ole lapsen “syy” että hän on alkunsa saanut joten tällöin biologisten vanhempien tulee huolehtia jälkikasvustaan.
– Lapsen alkuunsa saattaneilla on elatusvelvollisuus mikäli erillisessä sopimuksessa ei toisin päätetä. Mikäli lapsen vanhemmiksi / huoltajiksi on sovittu jotkut muut kuin lapsen biologiset vanhemmat, elatusvelvollisuus siirtyy myös heille. Siittäjän elatusvelvollisuus ei voi olla pelkästä sopimuksesta kiinni koska esimerkiksi harva baari-illan iloittelua ennen tekee kirjallisen sopimuksen vastapuolen kanssa siltä varalta jos yhden illan sänkypuuhista tulisikin jälkikasvua. Mikäli vastuu lapsesta tällaisessa tilanteessa olisi vain ja ainoastaan raskaaksi tulevalla naisella, se heikentää syntyvien lasten asemaa heikentäen huomattavasti yksinhuoltajien tilannetta ja vierittäen kaiken vastuun pois lisääntymiskykyisiltä miehiltä.
– Lapsella(kin) on oikeuksia yhtä lailla kuin kenellä muulla tahansa. Näin ollen heidän tulee halutessaan saada tietää myöhemmin mahdollisen sukusolun luovuttajan tiedot. Sen sijaan luovuttaja ei ole minkäänlaisessa elatussuhteessa lapseen ellei toisin ole sovittu. Ymmärrän kyllä että tässä on iso ristiriitaa lapsen oikeuksien ja sukusolun luovuttajan oikeuksien suhteen mutta luovuttaja tekee tietoisen valinnan luovuttaessaan sukusoluja kun taas lapsi ei tee minkäänlaista valintaa syntyessään maailmaan. Eli jos joku haluaa luovuttaa sukusolujaan, hänen tulee hyväksyä rekisterinpito jolloin tarvittaessa terveystiedot ovat saatavilla kasvavan lapsen/myöhemmin aikuisen mahdollista tarvetta varten. Tämä siksi että esimerkiksi lapsi voi kasvaessaan (esim täysi-ikäisenä) haluta erinäisistä syistä selvittää oman biologisen taustansa eikä tätä mahdollisuutta mielestäni tulisi häneltä evätä.

Näen että mikäli vanhemmuus-tekstiä halutaan tehdä, itse muotoilisin asiaa paremminkin tähän suuntaan:
”Lapsen vanhemmiksi tulisi vahvistaa sellaiset henkilöt, jotka ovat keskenään sopineet lapsen kasvatuksesta (ennen tai jälkeen syntymän). Aikuiset ihmiset voivat keskenään sopia, kenestä tulee lapsen vanhempi ja tarvitseeko vanhemman olla biologinen tai kuinka monta vanhempaa lapsella tulee olemaan. Jos minkäänlaista sopimusta ei ole tehty (esim. ns. vahinkoraskauden sattuessa) vanhemmaksi tulisi vahvistaa raskaaksi tullut nainen – toisen tai useamman vanhemman voi lisätä tarvittaessa myöhemmin lapsen viralliseksi vanhemmaksi. Lapsen siittäjällä on velvollisuus elatusmaksuihin. Jos taas erillinen sopimus on tehty, tehdään niin kuin sopimuksessa lukee ja sopimuksen mukaan voi myös siittäjän velvollisuus elatusmaksuihin raueta.”