Reply To: Muutos puolueohjelmaan: Seksuaalisuus ja avioliitto

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Kevätkokous 2014 Muutos puolueohjelmaan: Seksuaalisuus ja avioliitto Reply To: Muutos puolueohjelmaan: Seksuaalisuus ja avioliitto

Julkaisija Vastaukset
mikko.nummelin # Posted on 11.8.2014 at 11.08
Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin

Kantolan toteamus on aiheellinen, koska avioliittokysymykseen liittyy muitakin aspekteja kuin osapuolten sukupuoli ja lukumäärä. Suomen avioliittolain nykytilanne on mielestäni siltä osin hyvä ja perinteisiä arvoja tukeva, että se edellyttää avioliiton olevan miehen ja naisen välinen, mutta muilta osin siihen on jäänyt heikkouksia. Näitä ovat:

(1) Suuret ja arvaamattomat omaisuusvaikutukset. Avioliittoa solmivien pitää olla erittäin huolellisia avioehtosopimusten kanssa, jos eivät halua tietyissä tapauksissa erotilanteessa maksaa jättiläismäistä laskua. Lisäksi avioliittoon liittyy nykyisellään sosiaaliturvaan liittyviä tuloloukkuja, joissa puolisoiden yhteinen taloudellinen tilanne saattaa avioliiton solmimisen takia heikentyä, tyypillisesti tilanteissa, joissa varakkaampi puoliso joutuu toisesta elatusvelvolliseksi.

(2) Vanhemmuusolettamat, jotka johtavat etenkin isyyden määräytymisen vuoksi vastoin parempaa tietoa olevaan lopputulokseen, vaikka tiedettäisiin, ettei aviomies voi olla biologinen isä eikä hän ole antanut suostumustaan mahdolliseen hedelmöityshoitoon.

(3) Porsaanreiät, joissa oikeusministeriön luvalla sallitaan alaikäisten solmia avioliitto. Pidän tärkeänä, että Suomessa tulisi jatkossa molempien osapuolten täysi-ikäisyyttä pitää avioliiton ehdottomana edellytyksenä, josta ei saa poiketa.

Lisäksi Suomessa on valitettavasti edelleen tapauksia, joissa avioliittoa ei tosiasiallisesti solmita vapaaehtoisesti vaan siihen painostetaan tai pakotetaan.

Mitä tulee kysymykseen siitä, tarvitaanko vihkimistä vai ei, kyseessä on ainakin siviilivihkimisen kohdalla semantiikkaa. Vihkimisen ideana ei tuolloin ole mikään pakollinen monimutkainen seremonia, vaan lähinnä varmistus siitä, että kihlakumppanien suostumus avioliittoon on ja sen jälkeen väestörekisterimerkinnän tekeminen. Luonnollisesti kirkkovihkimisissä seremonia on tarkoituksella juhlavampi ja monipuolisempi.