Reply To: Piraattipuolueen sananvapauskanta tarkemmin

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattipuolueen sananvapauskanta tarkemmin Reply To: Piraattipuolueen sananvapauskanta tarkemmin

Julkaisija Vastaukset
HarriKivisto # Posted on 1.7.2012 at 17.25
Profiilikuva käyttäjästä HarriKivisto

Iome: pari tärkeää pointtia:

Anonymiteetin puolustaminen ei teknisesti ottaen ole sananvapauden puolustamista. Se vain tarkoittaa sitä että rikoksesta ei jäisi niin helposti kiinni. ”Ei sensuuria” on toki oikea sananvapausvaatimus: ja sen ajaminen tarkoittaa sitä että kritisoi lainsäädäntöä, joka esimerkiksi vaati Halla-Ahoa poistamaan lakia rikkovat lauseet blogistaan. Tykkäsi tai ei, kyse on sensuurista.

Jos tämän hetkinen puoluohjelmassa oleva sananvapauden puolustaminen tarkoittaa sinusta islam-kritiikkiin mukaan menemistä… Kenties joillakuilla kyse on siitä, mutta parin äänekkään mielipiteen voi tässä tapauksessa minusta ohittaa kokonaan.

Sanat voivat vahingoittaa, varsinkin kun ne kohdistuvat yksilöön joko muodollisesti tai tosiasiallisesti. Kiusaamisessa ei ole kyse kansanryhmään vastaan kohdistuvasta verbaalisesta hyökkäyksestä vaan nimenomaan yksilöön. Eli minusta piraattipuolueen kanta on tässä mielessä täysin pätevä, koska kokonaista kansanryhmää ei voi kiusata.

Uhkauksiin lainsäädännön pitää reagoida, ja niin se tekeekin. Tärkeää on, että uhkaus on konkreettinen, kohdistuu yksilöön tai muuten voidaan selkeästi osoittaa että se loukkaa yksilön oikeuksia. Laiton uhkaus voisi kenties olla rikoslaissa vielä kattavampi niin, että se selkeästi ehkäisisi sellaisia verbaaleja tekoja, jotka tosiasiallisesti rajoittavat yksilön tai ryhmän vapautta siten, että väkivallan uhka on riittävän todellinen. Uhkaus voisi toki olla tässä kontekstissa myös ehdollinen, koska ehdolliset uhkaukset kohdistuvat juuri todennäköisimmin ryhmän tai yksilön kansalaisoikeuksiin.

En ole itse puolustellut Hirvisaaren oikeuksia, koska ilmeisesti tämän kirjoitus uhkasi kansanryhmää väkivallalla ja en mielelläni lähde arvioimaan sitä, missä määrin tämä tapahtui. Tuomio toki taisi tulla ihan muista syistä.