Reply To: Piraattipuolueen sananvapauskanta tarkemmin

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattipuolueen sananvapauskanta tarkemmin Reply To: Piraattipuolueen sananvapauskanta tarkemmin

Julkaisija Vastaukset
Ahto Apajalahti # Posted on 3.7.2012 at 17.25
Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

Uskonrauhan rikkomisen poistaminen / tunnusmerkistön muuttaminen on saanut nykyään jo aika suuren kannatuksen. Ei ole nähdäkseni millään tavalla kiistanalaista kannattaa sitä. Ks. esim. http://keskustelut.piraattipuolue.fi/blogi/files/2011/03/sananvapaus3.png ja http://www.suomenlaki.com/juristikirje/suuri+juristikyselyhuumausaineen+kayttorikos+ja+uskonrauhan+rikkominen+turhimmat/a2135576

Mitä tulee kansanryhmää vastaan kiihottamista koskevan tunnusmerkistön muuttamiseen, asia on toki kiistanalaisempi. Ainoa data, mitä tietääkseni on tähän liittyen (ja sekin hieman epämääräistä) on viime kesän Piraattipuolue-kysely. Siinä oli kysymys ”Mitkä näistä seikoista vähensivät haluasi äänestää Piraattipuoluetta eduskuntavaaleissa 2011?”, josta yhtenä vaihtoehtona oli ”Liian radikaalit kannat sananvapauden suhteen”. Tämän oli valinnut 1 % vastaajista. Vertailun vuoksi, ”Liian radikaalit kannat tekijänoikeuksiin” oli valinnut 6 %:a vastaajista. Kyselyyn vastaajat pitivät sananvapautta silloisen puolueohjelman tärkeimpänä osiona (83 % mainitsi sen tärkeimmäksi, toisella sijalla oli yksityisyys, 78 %).

Voi tietysti olla, että sananvapauskantamme eivät ole yhtä tunnettuja kuin tekijänoikeuskantamme ja jos olisivat, tulokset näyttäisivät erilaisilta. Tämän perusteella voi kuitenkin mielestäni varovaisesti tehdä sen johtopäätöksen, ettei tämä kanta ole merkittävä ongelma.

Kyseisen kannan esilletuonnissa pitää olla varovainen, mutten lähtisi sitä muuttamaan. Itselleni se on yksi tärkeimmistä puolueen yksittäisistä kannoista.