Reply To: Poikalasten ympärileikkauksen kieltäminen

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Poikalasten ympärileikkauksen kieltäminen Reply To: Poikalasten ympärileikkauksen kieltäminen

Julkaisija Vastaukset
Tronic # Posted on 29.6.2012 at 2.04
Profiilikuva käyttäjästä Tronic

Esille nostamasi kysymys on merkittävä ja uskon, että uskonnollisia silpomisia puolueen jäsenet voivat hyvinkin yksimielisesti vastustaa. Varsinaisestihan tässä on kyse laajemmasta arvolinjauksesta, eli siitä miten päätäntävalta lapsesta jakautuu lapsen, hänen vanhempiensa ja yhteiskunnan välillä. Piraattipuolueen ohjelma ei asiaan ota kantaa vielä miltään osin, eikä asia yleisemmällä tasolla todellakaan ole helppo, vaikka tällaisissa räikeissä yksittäistapauksissa kanta onkin helppo muodostaa.

Haluaisin nähdä puolueohjelman yksilönvapauksia käsittelevää kohtaa laajennettavan tuolta osin, koska muutoin puolueen on hyvin vaikea ottaa kantaa lukuisiin hankaliin eettisiin kysymyksiin aborteista lähtien. Ohjelmassa tulisi pyrkiä tarjoamaan perusarvot, joiden pohjalta kannanottoja voidaan arvioida, ei siis yksilöidä yksittäisiä kysymyksiä, ellei se ole ehdottoman välttämätöntä. Puolueohjelman tarkoitus on ohjata puolueen toimintaa vuosikymmenten skaalalla ja esim. tämä silpomiskeskustelu saattaa olla ohi jo lähivuosina. Toivoisin, että asiasta kiinnostuneena lähtisit vaikka tulevaisuusryhmän kanssa tällaista esitystä työstämään.

Kuitenkin asiassa on yksi hyvin suuri mutta: lakia säädettäessä tulisi pelkän moralisoinnin lisäksi aina arvioida saavutetaanko lailla todella se taustalla oleva kaunis tavoite. Saadaanko surmatyöt loppumaan aselakia kiristämällä, vähentääkö kopiosuojauksista keskustelun kieltäminen piratismia tai jätetäänkö lapset muslimiyhteisössä ympärileikkaamatta, kun laki niin sanoo? Valitettavasti ainoa vaikutus sellaisella lailla saattaa olla, että operaatio suoritetaan sitten salassa yhteisön sisällä. Silloin uskonnollinen pahoinpitely voi johtaa pahoihinkin komplikaatioihin, kun tulehtunutta pippeliä ei uskalleta mennä näyttämään terveyskeskukseen.