Suuntaa antava kansanvalta

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Internet äänestys Suuntaa antava kansanvalta

Julkaisija Vastaukset
Solon # Posted on 26.2.2008 at 18.08
Profiilikuva käyttäjästä Solon

Shazzlen kirjoitus herätti huomioni. Olen jo jonkin aikaa pohdiskellut tätä äänestämisasiaa puoluetasolla toteutettuna. Yhdyn shazzlen mielipiteeseen suuressa määrin ja lisään siihen muutaman oman kantani.

Kuten jo muissa aiheissa on käsitelty, on näin alkuvaiheessa hyvä päättää, miten Piraattipuolue käsittelee niitä yhteiskunnan asioita, jotka eivät ole meidän tulevan puolueohjelman avainasioita. Kun meillä on edustajia eduskunnassa (ja niitähän on piakkoin monta ;-) ), miten edustajien olisi syytä ottaa kantaa (tai olla ottamatta) näihin muihin asioihin?

Tämä olisi yksi malli:
Piraattipuolueessa annettaisiin jollekulle tehtäväksi pitää kirjaa eduskunnassa esille otettavista laki- ja toimenpide ehdotuksista sekä tulevista lakiäänestyksistä. Sama henkilö(t) avaisi näistä tapahtumista tänne foorumille oman äänestyksen, kirjoittaisi asiasta lyhyen ja selväkielisen kuvauksen ja lisäisi linkit lakitekstiin sekä eduskunnan asiaa käsitteleville sivuille. Äänestysvaihtoehdot voisivat olla samat kuin eduskunnassa: jaa, ei , tyhjä (= samat termit lisäävät äänestyksen virallisuutta). Näin foorumin käyttäjät voisivat äänestämällä ja kommentoimalla kertoa, mitä mieltä mieltä he asiasta ovat. Samoin saisimme kaikki tietää, miten mielipide eduskunnassa käsiteltävästä asiasta Piraattipuolueen asiasta kiinnostuneiden osalta jakaantuu. Samassa äänestyksessä olisi hyvä olla mahdollisuus myös äänestää siitä, kuinka merkittävä asia on omasta mielestä (vaikka asteikko 1-5).

Edustajamme pysyisivät selvillä siitä, mikä on kentän mielipide asiasta. Oma mielipiteeni on se, että edustajia ei sidottaisi tähän äänestystulokseen. Tulos olisi suuntaa antava, jos asia ei ole äänestetty merkittäväksi tai sitä ei ole mainittu puolueohjelmassa. (Tämä nettiäänestys ei tietenkään olisi ainoa vaikuttamisenkeino puolueessa.)

Voidaan ajatella, että puolueen tulevien kannattajien (ja nykyistenkin) näkökulmasta heidän olisi mukava olla mukana päätöksien teossa ja tietää että omalla mielipiteellä on väliä. Jos foorumilla ei muuten tapahdu kummoista, niin voi ainakin käydä katsomassa mitä siellä pääkallonpaikalla puuhataan ja antaa mielipiteensä käsiteltävistä aiheista. Tämöinen suuntaa antava, suora ja kansanvaltainen vaikuttamisen mahdollisuus voisi lisätä suuresti kannatustamme nuorien ja ns. nukkuvien äänestäjien keskuudessa. Puolueena voisimme ajaa tätä omaa asiaamme ponnekkaasti ja samalla erottua eduksemme valtapuolueista(=puoluekuri, joka asiaan pitää olla valmis mielipide, oikeisto vs. vasemmisto, jne).

Nyt kun puoluetta ei vielä ole, tämmöistä voisi kokeilumielessä testata. Oma kuvake tuohon Osallistu! sivulle, josta pääsee äänestämään… Tässä kirjoituksessa en tarkoituksella ota vielä kantaa mahdollisiin tuleviin käytännön jäjestelyihin tässä äänestämisessä. Tällaisia asioitahan ovat esim. anonymiteetin säilyttäminen, äänestyksen oikeellisuuden varmistaminen, jne. Näitä asoita voidaan pohtia sitten jatkossa. mielestäni näin alku/kokeiluvaiheessa äänioikeuden voisi antaa kaikille foorumille rekisteröityneille ja katsoa miten homma alkaa toimimaan.

En tiedä toimitaanko näin missään muussa puolueessa, joten kommentit ja rakentava kritiikki olisi tervetullutta.

[EDIT] Linkkiä muokattu