Vs:

Julkaisija Vastaukset
snowballschance # Posted on 11.11.2010 at 18.23
Profiilikuva käyttäjästä snowballschance

Puuhkaja kirjoitti:
Quote:teknologiauskovaisuus on ”sinisilmäistä” (= on epäjärkevä näkökanta, että teknologia tulee parantamaan ihmisten elinolosuhteita kiihtyvällä tahdilla)

Teknologiauskovaisuus on 1960-lukua, jolloin uskottiin UFOjen tulevan ja ratkaisevan kaikki maailman ongelmat. Kun olot jotenkin tiukkenevat niin vastapainoksi syntyy optimistiliikkeitä.

1960-lukua vaivasi asevarustelu ja USA-Neuvostoliitto vastakkainasettelu. Rooman valtakunnassa taasen uususkonnot kukoistivat, kun Rooman valtakunta tuhoutui 200 vuotta. (Ei kannata siis panikoida, vaikka tuhon tie olisi ilmeinen).

1980-luvulla republikaanit (Ronald Reagan jne.) hurahtivat taloustieteeseen (Milton Friedman) ja se pommi räjähti juuri äsken. USAn työttömyys on nyt 22%.

Peruskeksintöjen huippu saavutettiin 1800-luvulla, joten insinööri tuskin on tulevaisuuden ammatti. Teknologiaoptimismia harrastavat ne, jotka eivät tunne tekniikkaa.

Nykytekniikkaa vaivaa Concorde-tauti: ”Se on teknisesti mahdollista, mutta taloudellisesti järjetöntä!”. Tämä tauti jyllää mm. Olkiluoto 3:ssa ja tämän takia fuusioreaktori voi tulla olemaan kuolleena syntynyt. Energiansäästölamput eivät elinkaarensa aikana säästäneet energiaa. Joitain biopolttoaineita vaivaa sama ongelma.

Ja mitä Nokian johtajalle vastattiin kun se valitti väärään kohtaan ponnahtavasta valikosta (tms.) tuotekehitykseen: Kännykässä on 20 miljoonaa riviä koodia ja kukaan ei löydä sitä koodin kohtaa, mikä aiheuttaa tuon misfeaturen.

Länsimaissa talouskasvun huippu saavutettiin 1970-luvulla. Kirjoitin skenaarion tästä aiemmin – en toista. Muutosta ei ole näkyvissä.

Federaatiossa orjan kustannukset olivat 1/3-2/3 palkollisen kustannuksista. Kiinalaisen kustannukset ovat 1/20 länsimaalaisen kustannuksista, joten tästäkin voi vähän ekstrapoloida mitä tulee tapahtumaan.

Sori vaan.