Vs: DRM-kielto vs. DRM-haittavero

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka DRM-kielto vs. DRM-haittavero Vs: DRM-kielto vs. DRM-haittavero

Julkaisija Vastaukset
slux # Posted on 7.3.2010 at 9.59
Profiilikuva käyttäjästä slux

Spif kirjoitti:
Quote:
Ei välttämättä, mutta toisaalta ihan yhtä hataralla pohjalla on väite että luvattomat lataukset lisäisivät myyntiä. Pelialalta ei käsittääkseni ole tehty aiheeseen liittyviä tutkimuksia joten turha meidän on tästä väitellä pelkästään omien kulutustottumusten pohjalta. :) Yksityisen kopioinnin vaikutus myyntiin ei varsinaisesti edes liity tähän DRM-aiheeseen. Yksityinen kopiointi voidaan sallia vaikka peleissä käytettäisiinkin DRM:ää. Ainahan ne DRM:t on kuitenkin onnistuttu murtamaan.

Nähdäkseni todistustaakka on kuitenkin sillä, joka väittää kopioinnilla olevan jokin vaikutus. DRM:n vastustajan ja yksityisen kopionnin sallijan näkökulmasta kopioinnin ei tarvitse lisätä myyntiä, vaan riittää ettei se muutu sen vuoksi lainkaan.

DRM on ehkä tähän asti onnistuttu murtamaan, mutta jo nyt meillä on esimerkki rautapohjaisesta DRM-rajoituksesta joka on kestänyt suuren osan laitteen käyttöiästä PS3-konsolissa. Nythän tuo Lopulta näyttäisi toki murtuneen, mutta ihan vielä ei kai toimivia pelikopiota saa.

Ymmärtääkseni rautapohjaiset ratkaisut voivat lisäksi olla teoriassa mahdottomia murtaa ilman pääsyä käyttämään todella kallista erikoislaitteistoa. Olemme nähneet vasta yhden sukupolven verran pelikonsoleita jotka yrittävät tehdä tällaisia estoja, joten on täysin ennenaikaista leimata ne varmasti murrettaviksi. Lisäksi riittää, että ne kestävät vain sen ajan kun konsolisukupolvi on käytössä. Jos teillä on ihan todellista asiantuntemusta jonka perusteella tiedätte etteivät uudemmat suojaukset voi kestää niin kertokaa. Tämä asia on kuitenkin käsittääkseni melko ratkaiseva. Itse viittaan esimerkiksi Ross Andersonin TCPA FAQiin.

Quote:
Ehkä voitaisiin myös laillistaa suojausten murtaminen tietyin ehdoin (yksityiseen/epäkaupalliseen käyttöön ja takuun menetys jos esim. konsolin rautaan tehdään muutoksia), mutta DRM-kieltoa tai haittaveroa en kannata koska mielestäni DRM:stä on myös paljon hyötyjä erityisesti pelialalla.

Mitään lainsuojaa nyt ei missään nimessä ainakaan pidä kopio- ja käyttöestoilla säilyttää. En jaksa uskoa kovin monen piraattimielisen olevan kanssani eri mieltä siitä.

Jonii kirjoitti:
Quote:
Itse en jaksa nähdä edes haittaveroa tarpeellisena tai toivottavana. Jos joku haluaa rampauttaa myymänsä tuotteen, antaa ihmisten äänestää lompakoillaan aiheesta. Kuluttajasuojalain puitteissa tietysti, jos tuote ei toimi luvatulla tavalla, kyse ei ole enää rehellisestä kaupankäynnistä.

Ongelma ajattelussa siitä, että siinäpähän rampauttavat tuotteensa on se, että eivät nämä ole mitään selaimia tai tekstinkäsittelyohjelmia jotka kaikki antaisivat suunnilleen samat asiat ja joiden välillä voi vapaasti valita. Ero on sama kuin oppikirjojen ja kaunokirjojen välillä. Halolle tai Metal Gear Solidille ei ole mitään todellista korvaavaa tuotetta vaan tekijänoikeuden tai DRM-rajoituksen keinoin saatu monopoli on todellakin olennaisesti monopoli. Jos haluat Haloa niin joko kestät sen suojauksen tai et pelaa. Ei Killzone ole mikään todellinen vaihtoehto.