Vs: DRM-kielto vs. DRM-haittavero

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka DRM-kielto vs. DRM-haittavero Vs: DRM-kielto vs. DRM-haittavero

Julkaisija Vastaukset
Ruuhijarvi # Posted on 2.3.2010 at 11.02
Profiilikuva käyttäjästä Ruuhijarvi

Joonas,
[quote=]Matti Hiltunen: Hahmottelemani puolueohjelman runko on käytännössä Piratpartietin periaatejulistus jaettuna viiteen käytännön tavoitteeseen. Nämä tavoitteet ovat: ei-kaupallisen kopioinnin vapauttaminen, kaupallisen kopioinnin suojan rajoittaminen viiteen vuoteen, DRM-kielto, patenttijärjestelmän hylkääminen ja yksityisyyden sekä yksilönvapauden kunnioittaminen. Luonnollisesti lopulliseen ohjelmaan jokaista kohtaa on tästä syvennettävä, mutta lyhyt ja yksinkertainen lista keskeisistä tavoitteista on tiedotusmielessä hyvä lähtökohta.[/quote]
http://piraattiliitto.org/uutiset/2008/02/suomeen-perustetaan-piraattipuolue

Jarkko, meinasin kirjoittaa äskeiseen viestiini, että ongelmalliseksi tietysti voi nousta DRM:n määritteleminen ja että voidaanko DRM:ksi laskea esimerkiksi pelin mukana tuleva kerran käytettävissä oleva koodi, jota ilman ei pääse nettipeliin mukaan tjs. Mielestäni DRM:n määrittelyyn riittäisi se, että palveluntarjoajan ei tarvitse tarjota piraateille nettipalveluja, vaan piraattipalvelimet pitäisi hoitaa itse, mutta se ei saa estää millään keinoin ohjelman/pelin/musiikin/yms käyttöä muualla kuin netissä eikä nettikäyttö saisi olla edellytys tavalliselle käytölle (paitsi jos kyseessä on esim. nettipeli, jonka perusluonteeseen nettikäyttö perustuu, tietysti). Esimerkiksi siis WoW saisi blokata kaikki warenettipelaajat pois, mutta ei kieltää tietenkään estää warepalvelimia. Nettipeli taas ei saisi vaatia nettitallentamista jne ilman, että joutuu haittaveron piiriin. Jos taas nettiohjelman piratisointi ei söisi valmistajan servereitä, niin en näkisi syytä miksi sen ”suojaaminen” olisi oikein.

slux, en tarkoittanutkaan, että esimerkiksi musiikkielokuvat jättäisivät saapumisensa Suomeen väliin, vaan lähinnä esimerkiksi suuremman mittaluokan peliprojektit jne, joiden DRM:ää suojellaan erittäin tarkasti. Konsoleissahan tuohon DRM:n suojelemiseen on aika hyvin kyettykin: PS3 ei taida vieläkään olla aivan täysin auki. (Työn alla sekin toki.)