Vs: DRM-kielto vs. DRM-haittavero

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka DRM-kielto vs. DRM-haittavero Vs: DRM-kielto vs. DRM-haittavero

Julkaisija Vastaukset
slux # Posted on 2.3.2010 at 12.00
Profiilikuva käyttäjästä slux

Ruuhijärvi kirjoitti:

Quote:
slux, en tarkoittanutkaan, että esimerkiksi musiikkielokuvat jättäisivät saapumisensa Suomeen väliin, vaan lähinnä esimerkiksi suuremman mittaluokan peliprojektit jne, joiden DRM:ää suojellaan erittäin tarkasti. Konsoleissahan tuohon DRM:n suojelemiseen on aika hyvin kyettykin: PS3 ei taida vieläkään olla aivan täysin auki. (Työn alla sekin toki.)

Onhan se kyllä täysin totta, että kiellon tapauksessa konsolivalmistajien saattaisi olla helppoa päättää jättää Suomen laitejulkaisut väliin. Nytkin joillekin markkina-alueille jättävät menemättä tai menevät varsin myöhään. Isojen peliprojektien osalta tosin edelleen olisi olemassa ainakin toistaiseksi PC alustana. Siellä DRM on niin tehotonta, että julkaisut tuskin kaatuisivat sen puutteeseen.

Tuosta näkökulmasta haittaverossa olisi etunsa, mutta johtaisiko se vaan korkeampiin hintoihin ja siihen, että ihmiset ostaisivat useimmiten pelinsä ulkomailta? Olettaen ettei PS3 ole mikään sattuma niin on mahdollista, että kopiomonopoli tulee jatkossakin säilymään pelilaitteissa suuren osan niiden käyttöiästä tekijänoikeuslaista riippumatta. Käsittääkseni rautaan rakennetulla DRM:llä on ainakin potentiaalia olla hyvin vaikea murtaa pelkin kotikonstein.