Vs: DRM-kielto vs. DRM-haittavero

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka DRM-kielto vs. DRM-haittavero Vs: DRM-kielto vs. DRM-haittavero

Julkaisija Vastaukset
slux # Posted on 3.3.2010 at 7.37
Profiilikuva käyttäjästä slux

Spif kirjoitti:
Quote:DRM-tekniikat voidaan toteuttaa hyvin tai huonosti. Jos niistä aiheutuu ongelmia maksaville asiakkaille niin ne joko poistetaan myyjän toimesta kuten musiikin myynnissä on käynyt tai toteutustapaa muutetaan. Ei tarvita kieltoja eikä veroja, koska DRM-haitat näkyvät suoraan myynnissä.

Ensinnäkin on ennenaikaista riemuita musiikin DRM:n kuolemasta koska esimerkiksi Nokia ajaa sitä edelleen voimakkaasti. Toiseksi minusta ei ole lainkaan selvää, että sen väheneminen musiikkikaupoissa olisi ollut seurausta mistään laajasta vastustuksesta ostajien keskuudessa.

Quote:
Hyvänä esimerkkinä toimivasta DRM-tekniikasta on nimenomaan konsolipelit. PC-peleissä DRM:ää on vaikea toteutettaa hyvin, koska kuluttajien softat ja raudat ovat erilaisia. Konsoleilla taas ne ovat täysin samanlaiset jokaisella kuluttajalla. Käytännössä konsolipelien DRM-suojauksien ei tarvitse olla edes murtovarmoja. Xbox360:n saa käsittääkseni modattua niin että sillä toimii warepelitkin, mutta eipä niitä kovin paljoa kuitenkaan wareteta. Modaus on vaikeaa ja se mitätöi boxin takuun. Mikäli haluaa pelata netissä niin modatusta konsolista saa elinikäisen porttikiellon Xbox Liveen. Esteitä piratismille löytyy kyllä vaikka suojaukset olisivatkin murrettavissa. Maksavalle asiakkaalle Xboxin DRM:stä ei kuitenkaan ole mitään haittaa.

Ihmisellä voi ihan todistetusti olla muitakin syitä konsolinsa modaamiseen kuin pelien kopiointi niitä ostamatta. Kopioinninkaan ei pitäisi tällä foorumilla olla asia jolle nähtäisiin olevan hyviä syitä estää. Konsolit ovat tietokoneita joissa DRM menee niin pitkälle, että estää niiden käytön mihinkään muuhun kuin valmistajan hyväksymiin tarkoituksiin.

Se, että juuri sinä et ole kokenut konsolien DRM-estoja rajoittavaksi on yksi syy miksi en paljonkaan luottaisi siihen, että ihmisten ostopäätökset pitäisivät sitä kurissa. Parhaimmillaankin vain laajoja massoja usein koskettavat ongelmat jäisivät toteutuksista pois.

Quote:
Jos DRM toteutetaan niin että siitä on haittaa piraateille mutta ei maksaville asiakkaille, niin miten sen kieltoa tai haittaveroa edes voisi perustella?

Tuohon vastaaminen on helppoa, koska sille löytyy useita Piraattipuolueen omia argumentteja.
Epäkaupallista kopiointia koskevalta sivulta voidaan suoraan ottaa nämä kohdat:
2. Väitteet tiedostonjakamisen haitallisuudesta myyntiin ovat vähintäänkin kiistanalaisia.
4. Täysin vapaa tiedostonjakamisen salliminen olisi suurin edistysaskel kulttuurin saatavuudelle sitten julkisten kirjastojen.
5. Epäkaupallisen kopioinnin kielto (DRM) satuttaa muitakin kuin suoranaisia tiedostonjakajia.
6. Tiedostonjakaminen tuottaa enemmän hyötyä kuin haittaa.