Vs: DRM-kielto vs. DRM-haittavero

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka DRM-kielto vs. DRM-haittavero Vs: DRM-kielto vs. DRM-haittavero

Julkaisija Vastaukset
Spif # Posted on 3.3.2010 at 9.46
Profiilikuva käyttäjästä Spif

slux

Tarkoitatko Nokian ajamilla DRM:llä näitä comes with music-systeemejä? En ole pahemmin tutustunut, mutta eikö se tarkoita että puhelimen ostaja voi ladata rajattoman määrän musiikkia ilmaiseksi? Miten tämä nyt sitten on huono asia maksavalle asiakkaalle? Minä puhuin lähinnä suoramyynnissä käytetyistä DRM:stä ja nehän ovat poistuneet. Kuten sanoin: ”Jos niistä aiheutuu ongelmia maksaville asiakkaille niin ne joko poistetaan myyjän toimesta kuten musiikin myynnissä on käynyt tai toteutustapaa muutetaan.”

Jos kuluttajat kokevat nokian musamyynnit huonoksi niin eihän niitä sitten osteta. Pakkohan Nokian on muuttaa DRM:äänsä asap jos niin käy. Niin se piiri pieni pyörii.

Miksiköhän kuvittelet vaikkapa Applen poistaneen DRM:t, jos ei sen vuoksi että niistä oli haittaa maksaville asiakkaille? Ei varmasti ainakaan sen vuoksi että piraattien olisi helpompi kopioida niitä. :D

Piraattipuolueen argumentit epäkaupallisen kopioinnin sallimiseksi ovat toki omastakin mielestäni päteviä siltä osin kun niitä on käytetty esim. puolueohjelmassa. Nyt kuitenkin listasit lähinnä musiikkialaa koskevia argumentteja ja oletat niiden pätevän ihan yhtä hyvin pelialaan.

Kohta 2: Ei se pelialalla ole kovinkaan kiistanalaista. Vertaa PC- ja konsolimyyntejä vastaaviin latausmääriin.
Kohta 4: Nojoo tämä tavallaan pätee pelialallakin.
Kohta 5: Lähinnä se haitta on, että maksettuja pelejä ei voi varmuuskopioida. Toisaalta peleissä ei ole samanlaista uudelleenkäyttöarvoa kuin musiikissa ja pelien hinnat putoavat nopeasti. Eli ei tämäkään argumentti ihan suoraan käänny musiikista pelialalle.
Kohta 6: Pelit eivät käy keikoilla eikä myy juurikaan oheistuotteita. Pelin maksullinen versio ei anna oikein mitään lisäarvoa piraattiversioon nähden, jos ei ole DRM:ää. Aika vaikea kuvitella, että peleissä toimisi sama tutustumisargumentti kuin musa- tai leffapiratismissa.

@MaXimillion
Aijaa, en tiennyt että se tekee sellaistakin. Parannettavaa siis on siinäkin vielä vähän, en kuitenkaan näe syytä kieltää kokonaan Xboxin suojauksia. :)