Vs: Lausunto: Sähköisen äänestyksen tulevaisuus

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Lausunto: Sähköisen äänestyksen tulevaisuus Vs: Lausunto: Sähköisen äänestyksen tulevaisuus

Julkaisija Vastaukset
Scoffa # Posted on 1.11.2009 at 12.39
Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

Sähköisten äänten laskunopeuteen on minusta turha puuttua, sillä se oli vain valmistautumisen puute, ei kustannus- tai osaamiskysymys. Laskentakoneet olivat alitehoisia laskiessaan vain 12 ääntä/sekunti. Laskennat tehtiin erillisellä koneella joka ei ollut kytketty verkkoon, joten tuon laskentatehon nostaminen moninkertaiseksi on hyvin pieni kustannus.

Toinen asia mikä tuli väistämättä mieleeni. Lausunto on suhteellisen negatiivinen sähköiselle äänestykselle, joka ei ole ihme kokemusten jälkeen. Siitä huolimatta itse sähköinen äänestys ei ole minusta mitenkään erityisen paha asia, _mikäli_ se on toteutettu oikein.

Yksi suuri etu jota ei lausunnossa vielä mainittu, oli että sähköisen äänestyksen kautta eri laskentatavat helpottuisivat. Puolueen sääntöihin on merkitty käytettäväksi Siirtoäänivaalitapaa (Single Transferable Vote) ja toimivamman laskentatavan käyttöönottoa vaaleissakin tulisi kannustaa. Käsin esim. eduskuntavaalien äänten laskenta STV:llä olisi suhteellisen hidasta (moninkertaista verrattuna nykyiseen) kun taas sähköisten äänien laskentanopeus pysyisi käytännössä samana kuin D’hondtin.