Vs: Muutos televisiomaksuun

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Muutos televisiomaksuun Vs: Muutos televisiomaksuun

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 23.4.2011 at 11.20
Profiilikuva käyttäjästä whiic

TV-lupamaksu on todellakin järjetön. En näkisi mahdottomaksi, että sen purkaminen Yleisradion siirtämiseksi valtion budjettiin voisi olla osa sitä, että Piraattipuolueesta tulee ”oikea puolue”.

Vasemmistolainen näkökulma:
TV-maksu on tasavero. Se ei ole progressiivinen (vrt. tulovero). Se ei ole edes lineaarinen (jota usein virheellisesti kutsutaan tasaveroksi, esim. ALV). Se on konkreettisesti tasavero, eli vaikuttaa tulojen ja verotuksen suhteeseen regressiivisesti.

Ajateltuna käytännössä eikä vain numeroina ja progressiokuvaajana, tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että TV-maksu kohdistuu kohtuuttomasti esim. opiskelijoihin.

Oikeistolainen näkökulma:
TV-lupamaksun perintä ja valvonta on kallista ja turhaa, ottaen huomioon, että sama raha kuitenkin voitaisiin ottaa varsinaisista veroista, pitämättä erillistä byrokratiakoneistoa, työllistämättä ihmisten kyttäämiseen aikaansa käyttäviä TV-lupatarkastajia.

Yksityisyysnäkökulma:
TV-lupatarkastajia kyttäämässä toisten koteihin ”ei-tarkoituksella”. Vaikka TV-lupatarkastaja ei saa kutsumatta tulla sisään vaikka ovi olisi unohtunut auki, ja vaikka TV-lupatarkastaja ei saa esim. kiipeillä palotikkaita pitkin kurkkiakseen kolmannen kerron ikkunoista sisään, tai kurkkia postiluukun kautta eteiseen, on jokseenkin epämukavaa, että liikkeellä on ilman erityistä epäilyperustetta ihmisten perään kyttääviä puoliviranomaisia, jotka saavat kiistatilanteissa helposti apua poliisiltakin. (Huom! Suuri osa TV-lupatarkastajia on poliiseja vapaa-ajan lisätienestiä keräämässä eli ymmärtämystä poliisilaitoksen suunnasta heitä kohtaan löytyy enemmän kuin on tervettä.)

Epäilyperusteeksi riittää se, jos TV-lupamaksu on maksamatta, vaikka sitähän ei edes tarvitse maksaa, jos ei omaa TV:tä tai TV-korttia, tai jos televisiosi ei omaa digiviritintä (sisäisenä tai ulkoisena) vaan toimii pelkkänä esim pelkkänä lisämonitorina esim. leffojen katsomiseen… mutta siitä huolimatta JOKAINEN joka jättää TV-lupamaksun maksamatta, vaikka ei olisi velvollinenkaan maksamaan, on epäilty. Näistä ”epäiltyjen” listoista tehtiin aikanaan myös syyllisiä mediassa leimaamalla TV-lupaa maksamattomia kansanedustajia verokiertureiksi tietämättä ovatko he edes verovelvollisia. Miksi poliitikonkaan täytyisi maksaa, jos ei ole maksuvelvollinen?

Todistustaakka kääntyy aika päälaelleen, jos television/videotykin valovälkkeen näkyminen ulos tuo TV-lupamaksutarkastajan tivaamaan todistusta siitä, että televisiosi digiviritin on purettu ammattilaisen toimesta. Tai, että sitä digiviritintä ei alkuunsakaan ollut.

___

Näkökulmia riittää. Mutta en silti löydä puoltavaa näkökulmaa minkää TV-lupamaksun (tai uudelleennimetön ”mediamaksu”, ”mediaveron”, ”YLE-maksun”, tai minkään muunkaan) puolesta. Perustelu siitä, että budjettirahoitus voi vaarantaa YLE:n rahoituksen on naurettava. Tervetuloa demokratiaan! Eduskunnalla tuleekin olla oikeus säädellä YLE:n budjettia niin kauan kuin YLE:n rahoitus hoidetaan viranomaisvoimin suoritetulla perinnällä.