Vs: Perustuloa ja heti!

Julkaisija Vastaukset
Sari # Posted on 24.3.2011 at 7.53
Profiilikuva käyttäjästä Sari

Kiitos Jarkko linkistäsi. Tuo teksti valaisi paljon. Kerron tässä oman kokemukseni eräästä työvoimakoulutuksesta.

Ollessani vielä töissä, opiskelin harrastuksena datanomiksi. Valmistuin samoihin aikoihin kun jäin työttömäksi. Huomasin, että työvoimatoimisto järjesti koulutuksen, jossa oli tarkoituksena kouluttaa service desk-väkeä erään suuren yrityksen palvelukseen. Laitoin paperit vetämään, ja sain kutsun ryhmähaastatteluun.

Homma alkoi haista alusta alkaen. Koulutuksen järjesti eräs konsulttifirma. Paikan päällä selvisi, että vaikka koulutuksen kesto oli puoli vuotta, varsinaisia koulutuspäiviä oli vain yhdeksän! Koulutuksen tämä konsulttifirma osti toiselta yritykseltä. Loppuaika koulutuksesta oli ns. työssäoppimista.

Jos homma on niin helppoa, että koulutukseen riittää yhdeksän opintopäivää, ei noin pitkä työharjoittelu ole millään tavoin perusteltua. Yritys, jonka tarpeisiin väkeä koulutettiin sai vain kätevästi ilmaista työvoimaa.

Kun kyse on yhteiskunnan maksamasta koulutuksesta, luulisi että tarkoitus olisi tukea esim. juuri valmistuneita, eli niitä jotka eniten tarvitsevat tukea alalle päästäkseen. Ryhmähaastattelussa kuitenkin selvisi. että konsulttifirmaa kiinnosti pääasiassa hakijat, joilla oli aiempaa kokemusta esim. operaattoreiden help desk-työskentelystä. Missään vaiheessa ei siis ollut edes tarkoitus varsinaisesti kouluttaa ketään, vaan haalia jo valmiiksi pätevöitynyttä sakkia palkattomaan duuniin.

Mitäpä työtön sit saa tällaisesta koulutuksesta? Yhdeksän päivän koulutuksen, työttömyyspäivärahan päälle pari sataa kuussa jotakin kulukorvausta ja mahdollisesti työpaikan puolen vuoden palkattoman työskentelyn jälkeen.

Ja nyt selvisi, että koulutuksen järjestänyt konsulttifirma saa rahat puolen vuoden koulutuksesta, vaikka he itse joutuvat ostamaan vain yhdeksän päivän koulutuksen toiselta yritykseltä. Kätevää, eikö totta?