Vs: Piraattiliberaalinen vaalimanifesti

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattiliberaalinen vaalimanifesti Vs: Piraattiliberaalinen vaalimanifesti

Julkaisija Vastaukset
JouniFlemming # Posted on 18.12.2010 at 14.52
Profiilikuva käyttäjästä JouniFlemming

Quote:En kannata tällaista. Monopolit ja kartellit tulee kieltää sääntelyllä, ja sääntelylle on muutakin tarvetta.

Monopolit syntyvät juuri sääntelyn tuloksena, esimerkiksi Suomessa ei taida tälläkään hetkellä olla ainuttakaan monopolia mikä olisi syntynyt ilman poliitikkojen apua. Kilpailun avaaminen on juuri monopolien ja kartellien suurin vihollinen.

Kompromissina olisin tietysti valmis hyväksymään vapaamman kilpailun ja jättää lakiin maininnan monopolien ja kartellien laittomuudesta, en vain yksinkertaisesti näe tähän syytä.

Quote:Kannatan progressiivista verotuloa, ja 30% tulovero on ihan sopiva rikkaimmille. Lisäksi tämä määrittely näyttää sulkevan pois suuren osan veroista, vaikka alempana haluat taata ilmaisen koulutuksen, terveydenhuollon sekä perustulon. Jostain ne rahat on saatava.

Progressiivisuuden korvaaminen tasaverolla yksinkertaistaisi koko verojärjestelmää huomattavasti, se poistaisi kannustinloukkuja ja poistaisi tarpeen suurimmalle osalle verotukseen liittyvästä valvonnasta, paperityöstä ja byrokratiasta.

Verovaroin maksettava peruskoulutus ei ole merkittävä menoerä ja terveydenhuolto on mahdollista toteuttaa huomattavasti tehokkaammin. Esimerkiksi Singaporessa on kaikille avoin julkinen terveydenhuolto, mikä on WHO:n arvion mukaan maailman kuudenneksi laadukkain. Tämän terveydenhuollon kustannukset vievät vain 3% maan BKT:stä, Suomessa vastaava luku on yli tuplasti suurempi. Myöskään perustulo ei ole merkittävä menoerä, se on Vihreiden teettämien laskelmien mukaan muistaakseni jopa kustannusneutraali, eli byrokratian purkamisella saaduilla säästöillä voidaan rahoittaa koko perustulo. Itse en osaa sanoa onko tämä totta, mutta joka tapauksessa sosiaalituen byrokratian purkaminen toisi merkittäviä säästöjä.

Quote:Kannatan myös paljon muita rahankäyttökohteita.

Kuten?

Quote:Perustulon idea on, että se korvaa myös opintotuen. 300 euroa ei muutenkaan riitä elämiseen mitenkään.

Manifestin mukaan perustulon lisäksi opiskelija saisi opintotuen, mikä olisi 300 euroa perustulon päälle.

Quote:Perustuslain tulkinta on politiikkaa. Siten tuomioistuin, jota ei valita demokraattisesti, harjoittaisi poliittista valtaa.

Onko mielestäsi oikein, että kansanedustajat säätävät uusia lakeja ja myös ovat itse valvomassa itseään, että uudet lait ovat perustuslain mukaisia? Miten sama taho voi olla sekä lain tekijänä, että sen perustuslaillisuuden arvioijana?

Useimmissa muissa länsimaissa on perustuslakituomioistuin.

Manifestin idea ei siis ole se, että kaikkien Piraattiehdokkaiden tulisi se allekirjoittaa emmekä yritä luoda mitään puolueen virallista kantaa. Ideana on vain koota yhteen liberaalihenkisiä eduskuntavaaliehdokkaita, mahdollisesti jopa yli puoluerajojen.