Vs: Tarkentava kysymys virkamiesten tekijänoikeuksista

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Tarkentava kysymys virkamiesten tekijänoikeuksista Vs: Tarkentava kysymys virkamiesten tekijänoikeuksista

Julkaisija Vastaukset
snowballschance # Posted on 12.12.2010 at 15.12
Profiilikuva käyttäjästä snowballschance

Quote:esimerkiksi oppikirjoihin päätyvä materiaali ei todellakaan ole ”siinä sivussa” tuotettuja irrallisia pikku huomioita, vaan tiukkoja tieteellisiä vaatimuksia seurailevaa ja samalla innovatiivista käytännön tutkimustyötä, jota tehdään vuosikausia omalla ajalla ja korvauksetta. Julkaisuun asti laadukas oppimateriaali ei koskaan päätyisi, jollei tekijä saisi siitä korvauksia

Oppikirjoissa on oma työnsä, mutta ne viimeisimmät tieteelliset kotkotukset opetellaan tieteellisistä julkaisuista tohtoriksi opiskeltaessa. Maisterin/DIn tutkintoon saakka on peruskamaa, ja esimerkiksi lääketieteessä edelleen tohtorin tutkintoon saakka.

Suurin anti noissa oppikirjoissa on siinä, että niissä kerrotaan, mitä ne jutut ovat kyseisen oppilaitoksen suomen kielellä. Toisessa oppilaitoksessa käytetään ilolla toisenlaisia käännöksiä.

Kurssimateriaalien tekijänoikeuksista on muistaakseni nykyään erikseen säädetty, että ne kuuluvat julkisella sektorilla tekijälle eivätkä työnantajalle. Yksityisellä sektorilla asia on täsmälleen päinvastoin.

Minun muistaakseni ne yliopiston luentopalkkiot olivat ihan muhevat. Eri asia sitten, montako tuntia oli luennoitavaa ja 1. kerran luennoiva tekee moninkertaisen työn. Jos pääsee luennoimaan samaa asiaa useaan oppilaitokseen niin se on ihan hyvä rahasampo.

Tilanne on mielenkiintoinen, kun sitä oppimateriaalia tuotetaan, ilman että valtio on sitä tilannut. Oppimateriaalin tilaamisesta on vastuussa oppilaitoksen rehtori tms. mutta lakia ei noudateta.

Mulla on juuri tuossa Teknillisen yliopiston erään matematiikan kurssin luentomoniste harjoituksineen (en opiskele siellä) ja olen vain printannut sen verkosta, jossa se oli vapaasti laitoksen sivuilta saatavilla.

Koska minä en ole maksanut siitä mitään eikä minulla ole siis kaupallista suhdetta sen tuottajaan, niin minä en voi vaatia korvausta ko. tuotteessa olevista virheistä. Sen sijaan opiskelijat voivat vaatia virkamieslain mukaan korvauksia kurssin vetäjältä. Jos siitä olisi vielä maksettu jotain niin sitten kuluttajansuojalaitkin pätisivät. Näitä lakeja ei voi kiertää sopimuksin.

Lyhyesti nykytilanne: Jos opettaja laittaa materiaalin ilmaisesti jakoon niin hän on siitä vastuussa virkamieslain perusteella. Jos hän ottaa siitä vielä maksun niin pätee myös kuluttajansuoja. Viime kädessä laitoksen johtaja tai rehtori vastaa materiaalista.

Maksullisen materiaalin tuottaminen voidaan myös tulkita virkaehtosopimuksessa kielletyksi sivutoimeksi.

Jos tekijänoikeus katoaa niin kenet sitten haastetaan oikeuteen?

Eli ei tässä käytännössä eletä kapitalismissa eikä sosialismissa vaan virkamiesanarkiassa.