Vs: Toivottavasti PP haluaa äänestykset internetiin?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Toivottavasti PP haluaa äänestykset internetiin? Vs: Toivottavasti PP haluaa äänestykset internetiin?

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 30.11.2009 at 23.35
Profiilikuva käyttäjästä whiic

Omasta mielestäni on itsestäänselvyys, että äänestämismahdollisuus syntyy ensin rinnakkaisena nettiin ja jonakin päivänä (veroilmoituksien kanssa) ainoastaan netissä suoritettavaksi. Kuinka monta vuosikymmentä siihen kuluu, on avoinna.

Mikä on tärkeää, on että järjestelmää pyörittävä ohjelmisto on avoimeen lähdekoodiin perustuva ja järjestelmän yksityiskohdat eivät ole salattuja. Järjestelmän luotettavuus, kun on parempi perustua sille, että kukaan ei löydä siitä heikkouksia siitä syystä, että niitä ei ole, kuin sille, että ”kukaan” ei löydä siitä heikkouksia siitä syystä, että heille ei anneta mahdollisuutta tutkia ohjelman toimivuutta. Epärehelliset kun voivat yrittää murtaa suljettuakin järjestelmää. Vika vaan on siinä, että jos järjestelmän murtoyritys on rikos, riski että heikkouden löytänyt taho tekee havaitulla tietoturva-aukolla pahojansa kasvaa. On paljon turvallisempaa, että nörtit hakevat omaa e-famea hakkeroimalla omaa kotiserveriänsä, joka on tehty simuloimaan todellista järjestelmää, kuin pakottaa nörtit aidon äänestysjärjestelmän kimppuun.

Luulen, että PP siis kannattaa sähköistä äänestystä yleisesti. Nyt ollaan otettu kantaa yhdistysten sähköisiin äänestyksiin. Yhdistyksien äänestysjärjestelmät eivät ole suinkaan aivan yhtä kriittisiä kuin esim. eduskuntavaalit. Uskon, että PP taipunee kannattamaan sähköistä äänestystä kunnallis-, eduskunta- ja presidentinvaaleihinkin, mutta se ei todellakaan saa tapahtua sähköisen äänestyksen itsensä takia, kuten kävi pahasti epäonnistuneessa kunnallisäänestyksen pilottihankkeessa. TietoEnator valtionhallinnon hyvävelikumppanina vaan ei tehnyt hommaansa kunnolla. Ja sama voi käydä mille hyvänsä suljetun koodin ja suljetun speksin järjestelmälle. Äänestysjärjestelmä ei saa olla black box jonne menee ääniä sisään ja selittämättömällä tavalla tulee lopputulos ulos toisesta päästä. Ei paperilapuilla toimiva järjestelmäkään ole miltään osin salattu. Vaalisalaisuus on salaisuus, mutta järjestelmä, joka laskee äänet ei saa olla salainen. Mitä siitä tulisi, jos äänetkin laskettaisiin siten, että kunnanjohtaja nimeäsi veljensä ja siskonsa ääntenlaskijoiksi, jonka jälkeen he menisivät ikkunattomaan huoneeseen pariksi tunniksi istumaan ja palaisivat sieltä äänestystuloksen kanssa? Siis eihän semmoinen vetele. Ei vaikka äänenlaskijana olisi ei-sukulaisia. Ääntenlaskutapa täytyy olla dokumentoitu.