Vs:3 historiallista teknoutopiaa

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka 3 historiallista teknoutopiaa Vs:3 historiallista teknoutopiaa

Julkaisija Vastaukset
snowballschance # Posted on 15.11.2010 at 21.55
Profiilikuva käyttäjästä snowballschance

Gagis kirjoitti:
Quote:Vaikkei hullut spekulaatiot tietenkään ole toteutuneet, tiede ja teknologia on parantanut ihmiskunnan elinoloja ja selviytymismahdollisuuksia enemmän kuin useimmat muut kuin pimahtaneet futuristit ikinä osasivat toivoa.

Turhan harva nykyään vain ymmärtää kuinka kurjissa oloissa 1700-luvulla, 1800-luvulla tai 1900-luvulla elettiin ennen aikakausien merkittäviä teknisiä läpimurtoja, vielä aikaisemmista ajanjaksoista puhumattakaan.

Se, että teknisesti edistyneissä maissa useampi kuin joka viides lapsi elää yli kymmenvuotiaaksi on suurempi saavutus kuin mikään kuumatka tai utopistinen unelma. Ihmiset ovat vain sokeita jo olemassa oleville edistysaskelille.

Minulla ei ole mitään aikomusta kiivetä takaisin puihin kuolemaan koleraan.

Tässä onkin kyse siitä, mikä sen kehityksen hinta oli ja miltä se näytti aikalaisista, ja miten paljon siitä seurasi mm. ruumiita.

Luista näkyy, että jo maanviljelyksen leviäminen kurjisti ihmisten elinoloja. Ihmispopulaatiot kasvoivat, mutta ihmiset olivat huonokuntoisempia.

Aiemmin tässä keskustelussa ei ollut mitään mainintaa lääketieteestä, eikä sillä tai vastaavasti feminismilläkään voi väheksyä teollisten vallankumousten aiheuttamia haittoja.

Seuraavassa aikalaistotuutta vuoden 2010 historiafiktion sijaan (Karl Marx):
Nopeat muutokset teknologiassa jättivät monet osaavat työläiset työttömiksi, kun maataloudelliset ja tuotannolliset toimet yksi toisensa jälkeen koneellistettiin. Miljoonien uusien työttömäksi jääneiden ihmisten pako maalta tai pienistä kaupungeista suuriin kasvukeskuksiin johti ennennäkemättömään köyhyyteen, slummiutumiseen ja asumisen ahtautumiseen kaikkeen tähän liittyneine sosiaalisine ongelmineen. Samaan aikaan porvarisluokka, joka oli kooltaan vain murto-osa työväenluokasta, vaurastui ennennäkemättömiin mittoihin.

Lähde: Wikipedia

Yhteiskunnallisten ja teknisten murrosten hyödyt satavat yleensä harvojen laariin. Näitä on sitten tasoiteltu sotimalla ja kapinoimalla (Venäjä), sillä eihän eliitti vapaaehtoisesti luovu saavuttamistaan eduista. Kansalaisten ei ole myöskään järkevää sitoutua mihinkään yli sukupolven kestävään epävarmaan parannusprosessiin, koska investointeja, jotka eivät maksa takaisin elinaikana, ei kannata tehdä.

Noita 1800-luvun teollistumisen jäänteitä, 600+ neliön omakotitaloja kaupungin keskustassa löytyy tästä ihan kävelymatkan päästä. Yhteen niistä mahtuu nykyään kaksikerroksinen kauppa.

Yhdysvalloissa ja Espanjassa on niitä moderneja hökkelikyliä. Jos viimeiset 40 vuotta jatkunut taloustrendi jatkuu niin ne paisuvat. Ei ole näkyvissä mitään syytä, miksei talouden heikkeneminen länsimaissa jatkuisi. Tulo- ja varallisuuserojen kasvuhan hyödyttää eliittiä. Voit siis päätyä hökkelikylään kuolemaan punatautiin, teknisen edistyksen ansiosta, jos se ei satu hyödyntämään sinua ja jos teknisestä edistymisestä hyötyneiden mielestä toimeentulosi ei kuulu heille.

Punatautia tässä kaupungissa oli vielä 1950-luvulla.

Pumpulitehtaan tytöt olivat suomalaisia orjia ja näyttää siltä, että orjuuskin on tulossa takaisin (palkaton pakkotyö Britanniassa) sekä velkavankeus USAssa (on taas jo käytössä).

1900-luvun alussa joka seitsemäs maapallon asukas oli muuttanut pois synnyinmaastaan, mikä kuvasi ajan paineita.