Vs:Aamutv 11.6.2009

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Aamutv 11.6.2009 Vs:Aamutv 11.6.2009

Julkaisija Vastaukset
Pottumaa # Posted on 25.6.2009 at 22.44
Profiilikuva käyttäjästä Pottumaa

Teppo kirjoitti:
Quote:Miqueltozzz kirjoitti:
[quote]
Mistä artistit saavat rahansa jos yksityinen kopiointi sallitaan (josta myös yksityistä kopiointia pitäisi painostaa), ja millä yksityinen kopiointi oikeutetaan.

Tätähän tässä olen monesti koettanut täälläkin kysyä, vaan ei ole kyetty vastaamaan.[/quote]

Esimerkiksi musiikki bisneksessä artistit tälläkin hetkellä saavat rahansa keikoilla, promo tuotteilla ynm. Teosto maksaa artisteille yleensä muutamia satasia vuodessa teostomaksuja. Onhan heillä varaa jopa laittaa 50 000€ palkinto valitsemalleen vuoden artistille ja silti jää ylimääräistä rahaa jahdata lataajia sekä kehittää uusia seuranta ohjelmistoja. Maksaahan juristitkin näissä tapauksissa paljon.

Kun levyä aletaan tehdä on artistille jo maksettu osansa ja sopimuksesta riippuen yleensä on pykälä jolla saadaan niitä royalteja n.5-10 senttiä/myyty levy. Levyjen kustannuksethan syntyvät pääosin levy-yhtiöiden tuottajien, apulaistuottajien, sihteerien ja pomojen palkoista. Rahtikustannuksista, täytyyhän myyjänkin provikkaa saada. Välikäsiä löytyy paljon, mutta eiköhän kukin ymmärrä pointin.

Tästä päästäänkin kysymykseen, miksi ei laittomille malleille kehitetä toimivia laillisia ratkaisuja? Nykyiset vaihtoehdot ovat niin huonoja etten edes viitsi niitä harkita. Voin toki artistille postissa lähettää rahaa jos niikseen tulee mutta DRM suojattuja levyjä en kaupasta osta.
Tässä yritetään auttamatta vain puolustaa vanhentunutta formaattia eikä osoiteta minkäänlaista halua uudistua nykyisiin vaatimuksiin.

Itse en lataa musiikkia netistä koska se on ilmaista, vaan koska se on laadukkaampaa eikä tarvitse koskaan arpoa toimiikohan tämä levy autossa vaiko ei. Kuten jo yllä mainitsinkin ei kaupasta ostetusta levystä paljoa artistille jää vaan he joutuvat joka tapauksessa kaikkailemaan, tämän on moni suomalainen artisti joutunut kokemaan kantapään kautta..

Sitten jos ruvetaan tuota yksityisyyden suojaa pohtimaan niin kyllähän nämä tekinjäjnoikeusjärjestöt piratismin kustannuksella kehittelevät kokoajan vakoiluohjelmia ihmisille ja luovat kuvaa yhteiskunnasta joissa jokainen on oletettavasti rikollinen….

Tähän rakoon piraattipuolue sopii kuin nenäpäähän. On toki muitakin tärkeitä asioita joihin piraattipuole ottaa kantaa, mutten nyt niihin ota kantaa.

Jos nyt näihin tunnelmiin lopetan kirjoittamisen. Pahoittelen jos asia tuntuu pomppivan, mutta puoliunessa on hankalaa keskittyä.