Vs:Aamutv 11.6.2009

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Aamutv 11.6.2009 Vs:Aamutv 11.6.2009

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 26.6.2009 at 0.06
Profiilikuva käyttäjästä whiic

Tulipa tuosta Pottumaan kommenttia lukiessa mieleen DNA:n uusi mainos, jossa bändi palkkaa managerin ja pääsee kuuluisuuteen. Manageri rikastuu, bändi jatkaa keikkailua ja roudaa itse omat tavaransa ruosteisella farmari-Volvolla. Ja levy-yhtiö on kuin se manageri. Se vetää kaiken välistä.

Keikkailemalla kyllä voi todellisuudessa tehdä rahaa (jos ei omaa ihan yhtä ahnetta manageria kuin DNA:n mainoksessa). Tietenkin se edellyttää jonkin verran ennalta hankittua famea. Muuten keikkapalkkiot tuskin korvaa edes polttoainetta. Sen takia artistien on pakko saada kappaleitansa ihmisen kuultavaksi myös konserttien ulkopuolella. Radioon et pääse vaikka antaisit heidän soittaa kappalettasi korvauksetta. He tietävät, että julkisuus on rahan arvoista ja tahtoisi ennemmin periä moisesta saman hinnan kuin mainoksesta yleensä peritään.

No, mitäs teet? Levytytät. Tietäähän sen, että senttiäkään ei kostu ellei platinaraja ylity, mutta kuuluisuus on elinedellytys sillä ilman sitä ei keikkakutsuja tule, keikkapalkkiot ovat liian matalia ja oheiskrääsääkään ei voi myydä. Ei paljoa ole vaihtoehtoa.

PAITSI. Huomioidaan nyt, että tuo ratkaisu oli ehkä huonoista ratkaisuista vähiten huono joskus vuonna kivi ja kirves eli ennen Internetiä. Nyt itseään voi markkinoida jakamalla kulttuuria ja tuomalla itseänsä esille tällä tavoin. Ja samplet kiinnostavat, he varmaan tahtovat ostaa levyn parempilaatuista audiota, tai ehkä lahjoittaa rahaa tilille jo ilosta kuunnella ämpeekolmosia. Se on ehkä työlästä poltella ceedeitä kotikoneella ja postitella niitä ympäri Suomea, mutta ainakin siitä jää enemmän käteen vaikka möisi puolella Anttilan CD-laarin hinnasta. Royaltit olisi blanko-CD:n ja myyntihinnan erotus. Samalla siihen lienisi helppo myydä mukaan vaikka T-paitaa, kun se ei paljoa vaikuta postituskuluihinkaan. Tai sitten tyytyy myymään musiikkia Internetissä toimivien musiikinvälityspalveluiden kautta, jotka hoitavat laskutuksen ja varmistavat, että kappaleita ei ladata maksamatta (siltä saitilta siis, ei toki TPB:tä kiristämällä).

Äänitys voisi olla ongelma, mutta jos kerran artistit osaavat organisoida edunvalvojia, miksi he eivät osaisi organisoida jotakin yhdistystä, jolla olisi oma studionsa ja joka auttaisi nousevia artisteja äänityksessä harrastetoiminnalla, kaljapalkalla, kuten talkoot yleensä. Ei se olisi mikään kovin mahdoton ajatus. Tarvitaan vain sopivat tilat, vuorataan seinät täkeillä ettei kaiu, ja laadukkaita mikkejä ja elektroniikkaa. Se alkupääoma laitteitten hankkimiseksi täytyisi toki kerätä, mutta luultavasti sillekin sponsori löytyy, kun sovitaan siitä missä yhteyksissä sponsori tuodaan esille.

Kieltämättä kuulostaa nappikaupalta, mutta sillä se on ennenkin lähtenyt liikkeelle. On kierretty kotiäänitetty C-kasetti kädessä musiikkiliikkeissä tarjoten niitä myytäväksi (koska isot levy-yhtiöt eivät kiinnostu). Helpompaa se nyt on, mutta ei helppoa tietenkään, kuten ei muukaan yksityisyrittäminen.