Vs:Alkavan toiminnan ”karikoita”

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Alkavan toiminnan ”karikoita” Vs:Alkavan toiminnan ”karikoita”

Julkaisija Vastaukset
jaakkome # Posted on 9.6.2009 at 13.00
Profiilikuva käyttäjästä jaakkome

Hei Mape,

Kannattaa huomata, että keskustelupalstalle kirjoittavat ja varsinkin IRC:ssä keskustelevat ketkä vain jostain syystä ja jollain tavalla ovat kiinnostuneet siellä keskustelemaan. Olen itse käyttänyt irkkiä nyt vajaan kuukauden, tämän puoluejutun innostamana, ja minusta tuntuu, että listasit piraattipuolueen toiminnan ongelmiksi asioita, jotka ovat IRC:n luonteeseen kuuluvia ominaisuuksia. Erittäin löyhästi hallinnoidulla IRC-kanavalla, kuten #piraattipuolue, lienee tilanne erittäin hyvä, jos sekaisin ovat vain puurot ja vellit ja kysymyksiinsä saa vain osittain täysin idioottimaisia vastauksia tunnistamattomaksi jääviltä nimimerkeiltä. Itseäni IRC on palvellut hyvin, mutta se on kyllä selvästi vaatinut sellaista sukupolvettunutta nettailuasennetta.

Ehkä IRC:issa voisi olla tiukempi ja virallisempi ja puolueeseen enemmän liittyvä kanava ja sitten tuollainen härömpi sekametelisoppakanava? Sekametelinen ja irkkimäinen keskustelu aivan mistä sattuu aivan millä tyylillä sattuu on mielestäni hyvä osa perusyhteisöllisyyden ylläpitämistä, mutta implisiittinen vaatimus sellaisen jaksamisesta ei saisi tulla puolueesta kiinnostumisen tielle.

Osa listaamistasi hirviösanoista on kielikorvani mukaan vakiintunutta suomea ja mielestäni korrekteja niin sanomalehdessä kuin puolueen virallisessa kannanotossa tai missä tahansa materiaalissa, eikä niille ole parempaa vastinetta. En tarkoita tällä missään nimessä, että ihminen, joka ei tunne näitä sanoja ja niiden kaikkia käyttötapoja olisi mielestäni jotenkin tyhmä tai ei-haluttu. Uusien sanojen ja merkitysten opettelu on kuitenkin välttämätön osa uusien asioiden oppimista ja kaikille näille sanoille löytyy merkitystä hyvin avaava sivu suomaenkielisestä wikipediasta.

Tällaisia sanoja listassasi ovat mielestäni ainakin: wiki, blogi, irc, avatar, syöte, fontti (korvaamassa nopeasti sanaa ”kirjasin” kirjakielessä) ja foorumi (”keskustelupalsta” toistaiseksi paikoin korrektimpi).

Toinen asia on se, että keskustelupalstalle ihmiset kirjoittavat ja saavat mielestäni kirjoittaa omalla kielellään ja enemmän tai vähemmän mitä vain aiheeseen liittyen haluavat. Tällöin on väistämätöntä, että ihmiset käyttävät kieltä jossain määrin sellaisilla tavoilla, jotka ovat jossain määrin spesifejä heidän alakulttuurilleen, koulutukselleen, työlleen tai muulle identiteetti-asialleen. Piraattipiireissä nämä spesifisyydet liittyvät hyvin usein tietotekniikkaan tai netti- ja nörttikulttuuriin. Itse pyrin jossain määrin tietoisesti välttämään liian harvoille aukeavan kielen käyttämistä, sen verran mitä jaksan silloin jos jaksan. Käytän silti mielelläni esimerkiksi ”spesifi” -sanaa, koska olen akateemisesti koulutettu ja se sana kuuluu minun omaan kieleeni. Jos joutuisin vapaassa keskustelussa hirveästi miettimään, miten korvata se ”kansantajuisesti”, kielestäni tulisi helposti kömpelöä ja alentuvaa ja kokisin oloni ulkopuoliseksi. Siksi ennemmin kehoitan kansaa tekemään kuten itse teen ja googlailemaan vierasta sanaa.

Joka tapauksessa listaamasi ongelmat tuntuvat olevan enemmänkin piraattipuolueen mahdollistaman vapaahkon keskustelun ongelmia kuin piraattipuolueen ja sen toiminnan ongelmia. Ero näiden välillä on hyvä pitää mielessä.

— Jaakko Meriläinen, Oulu