Vs:Aloite – Kansalaispalkka

Etusivu Foorumit Arkisto Ylimääräinen puoluekokous Aloite – Kansalaispalkka Vs:Aloite – Kansalaispalkka

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 3.11.2009 at 16.14
Profiilikuva käyttäjästä whiic

Adelnel: ”Toimisi, jos määrä olisi jotain 600-700 euroa, koska nykysuomessa vähempi raha ajaisi vaan taas jonnekin luukulle kerjäämään”

Kansalaispalkassa ei luukkua olisi. Kadulle kerjäämään.

700 euron kansalaispalkka on jo sitä luokkaa naurettava, että itsekään en akateemisesti koulutettunakaan viitsisi mennä töihin, jos tuon saisi pelkästään sipsejä syömällä. Tosin tämä on spekulointia, koska yhteiskunnalla ei olisi varaa tuon suuruiseen kansalaispalkkaan.

700 eur kansalaispalkan päälle jos saa 1440 eur/kk brutto (9 eur tunti, suunnilleen metallialan lähtöpalkka) niin se on jo 2140 eur/kk brutto. Jos ennen maksettiin veroa progressiivisesti ja kansalaispalkalla kiinteällä prosentilla, saisi verotus olla aika rankka että verotulot olisivat samat. Noin 50% palkasta, kiinteä? Tällöin matalapalkkaisen rahavirta valtion kassaan pysyisi ennallaan. Nykyisellään se on huomattavasti matalempi, mutta nykyisellä ei olekaan kansalaispalkkaa jonka saa työtä tehdessäkin tilille valtiolta.

50% kiinteällä tuloverolla hyvin ansaitsevat maksaisivat käytännössä saman määrän kuin tänäänkin (sillä korkeimmalla progressiolla ansioverot on noin puolet palkasta). Melkein voisi siis tulkita, että 700 eurolla tulovero olisi 50% plus kunnallisveroprosentit päälle.

EDIT: oikeastaan tarkemmin miettien ei se välttämättä ole niin kallis kuin luulisi. Jos sen tuunaisi tosiaan siten, että matalapalkkaduunissa 40 h/vko käteen jäisi sama summa, ja korkeapalkkaiseltakin käteen jäisi sama summa, niin tällöinhän suurin hyötyjä on osa-aikaduunissa, viikolopputuuraajana, tms. toimiva 10…20 h/vko hanttityöläinen. Oikeastaan täystyötöntäkään se ei paljoa haittaa, jos ottaa huomioon, että täystyötön hyväksikäyttäisi työmarkkinatuen, toimeentulotuen, asumislisän, jne. En ole luukkua eläessäni kuluttanut, joten en tiedä mimmoisia summia sieltä nykyisellään saa.

Liian korkea kansalaispalkka rohkaisee vetelehtimään, sillä jos saa tyydyttävän elintason kuluttamalla sohvaa, miksi luopua vapaa-ajastansa. Tosin kansalaispalkan tulee olla aikasen korkea, jotta näin tapahtuisi. Nykyisellä tukiviidakolla tämä toteutuu huomattavasti helpommin, koska viikonloppupestiä ei kannata ottaa vastaan tukijaisten menettämisen pelossa.

Tästäkin huolimatta uskoisin 500 euron tienoilla olevan kansalaispalkan olevan kohtuullisempi, sillä ei olisi pahitteeksi, jos työssäkäyvien ostovoima kasvaisi. Loppujen lopuksi sama rahahan on kuitenkin jaossa, mutta ajatus tuloverotuksen 50% verosta vs. pääomaverotuksen (muk.luk. toimitusjohtajien optiobonukset) 30%… ei sekään oikein nappaa. Eikä osakesijoituksille ja pankkitilien koroille voi 50% veroakaan laittaa, jos meinataan, että suomalaisen kuuluisi sijoittaa ansaitsemaansa rahaa suomalaisiin yrityksiin.

500 euroa aiheuttaa taatusti purnausta, mutta ei ole epäilyäkään etteikö joku ihminen rellestäisi menemään vaikka 1000 euroa ensimmäisen 2 vkon aikana ja valittaisi seuraavat 2 vkoa kun sähkölaskun maksamiseen ei ole rahaa.

Adelnel: ”Lisääntyneillä elinkustannuksilla tarkoitan siis erisuuruisia vuokria (joissain paikoissa on törkeät 500 euron vuokrat yksiöistäkin), erityisruokavalioista koituvia lisämenoja ja tietenkin sairauksia ja muita rajoitteita joista koituu välttämättömiä lisämenoja joskus aika hurjastikin.”

1) kenelläkään ei ole oikeuttaa päättää, että täällä haluan asua. Jos ei ole hynää asua Hesassa, et asu Hesassa. Niin yksinkertaista.
2) erikoisruokavaliot… ei kasvisruoka paljoa maksa vaikka siihen ottaa mukaan proteiininlähteen esim. soijatuotteista. Eikä laktoosi-intoleranssi paljoa lisää kustanna, jne. Jos kyseessä on elämäntaparuokavalio ja haluat syödä luomua, kosher-lihaa tai japanilaista marmorihärkää… se on sinun eettinen valintasi ja kustanna se miten lystäät. Ei ole yhteiskunnan murhe. Kyllä minäkin voisin vaihtaa autoni eettisesti kestävämpään sähköautoon. Kais kansalaispalkka pitäisi mitoittaa niin, että minulla on siihen varaa?
3) en usko, että sellaista luukkua on tänä päivänäkään, joka maksaa osuuden asuntolainasta puolestasi, joten en ymmärrä miten sillä voisi argumentoida kansalaispalkkaa vastaankaan.
4) mitä tulee sairaanhoitokuluille, kannatan omavastuun poistoa ratkaisuna. Ei nykyäänkään ole varaa sairastaa vakavempaa sairautta, esim. syöpää pelkällä opintotuella tai työmarkkinatuella. On täysin naurettavaa, että ensin me maksetaan omavastuuosuus kunnallisesta terveydenhuollosta ja sitten me saataisiin jostakin valtiolta sairauspäivärahoja ja KELA-osuuksia lääkkeistä. Eikö tätä vasemmasta kädestä oikeaan tapahtuvaa rahojen siirtoa valtion sisällä voi tehdä ilman, että sitä rahaa kierrätetään hetkellisesti kansalaisen kautta (joka teettää huomattavaa lisäbyrokratiaa ja asettaa kansalaisille ylimääräistä vaatimusta tämän monimutkaisen tukiviidakon hallitsemiseksi?

”Itse ajattelin pikaisesti tähän sellaista ratkaisua, että tarpeet selvitetään kaikki kerralla ja sen mukaan saisi sitten tarvitsemansa lisän. Lisärahassa olisi toki muutoksien ilmoitusvelvollisuus ja joku vuositarkiste.”

Mikä idea silloin kansalaispalkalla olisi? Eikö koko kansalaispalkan idea ole korvata puoli tusinaa ”tukea”, ”avustusta”, ”lisää” ja ”rahaa” yhdellä ainoalla rahavirralla? Jos ajatus olisi, että saisit yhden tilityksen tusinan sijaan, se ei paljoa helpota byrokratiaa, jos joudut ilmoittelemaan talous-, aviosääty-, perhe-, pääoma-, opiskelutilanteesta, jne., vuosittain. Ottaen huomioon, että kaikkia sidonnaisuuksia, jos halutaan säilyttää, kysymyksiä on saman verran kuin ennenkin… joskin pääsisi eroon siitä kiusasta, että samaa asiaa kysytään nykyään montaa eri tukea, avustusta, lisää ja rahaa haettaessa.

Silloin puhuttaisiin kuitenkin sen luokan kompromissista, että minä en vaivautuisi tätä reformia lobbaamaan sillä idean vesitys on tällöin jo aika pitkälle viety.