Vs:Aloite – Kansalaispalkka

Etusivu Foorumit Arkisto Ylimääräinen puoluekokous Aloite – Kansalaispalkka Vs:Aloite – Kansalaispalkka

Julkaisija Vastaukset
Adelnel # Posted on 6.11.2009 at 19.10
Profiilikuva käyttäjästä Adelnel

Nojuu.. totta. 700 euroa on kyllä jo melkoisen paljon, mutta mitä asumiseen tulee niin kaikki opiskelijakaupungit pyytävät ihan yhtä suolaista hintaa neliöistään kuin hesakin, eikä soluja kaikille vaan enää riitä. Mitä sellaisessa tilanteessa sitten tehdään jos saa vain kansalaispalkan, vaikka tuon 500 euroa, ja olisi pakko asua jossakin kalliimmassa paikassa koska muita ei ole enää jäljellä, tai sitten mennä takaisin porukoilleen asumaan ja säästämään että on varaa muuttaa opsikelemaan toispuolelle Suomea. Myönnän että vaikka lueskelin materiaaleja niin silti en ihan ymmärtänyt kaikkea, enkä varsinkaan sitä, että mitä tosiaan sitten, kun se raha ei vaan yksinkertaisesti riitä, eikä töitä vaan jostain maagisesti putkahda. Jos tulee joku yllättävä meno, niin kuin varmasti meille kaikille joskus käy. Mistä kerjätään (paitti tietysti kadulta)? Tämä oli se varsinainen kysymykseni. En siis ole kansalaispalkkaa vastaan, en vaan nyt tainnut ihan tajuta kaikkia olennaisia osia.

Sossusta saa noin 700 euroa kaikkiin kuluihinsa ja siihen päälle voi vielä hakea reseptilääkkeille ja sellaselle lapun, että apteekissa ei tarvihe maksaa jne. Sillä rahalla ei juhli mihinkään, mutta sillä pärjää kyllä. Onko kansalaispalkan ideana kuitenkin, että kaikki pärjäisi, mutta ei juhlisi? Silloin tietyissä kaupungeissa 700 euroa olisi jo melkoisen must. ja opiskelijan jolle ei ole soluasuntoa riittänyt, ei mielestäni voi pakottaa odottamaan opintojensa kanssa kunnes soluasunto löytyy. Siinä voi kestää helposti parikin vuotta.

Esimerkki opiskelijan kesäkuukaudesta sossun luukulta, kun töitä ei ollutkaan;
Paikkana Joensuu, tuo asuntopulan ja yksityisten vuokraajakiskureiden luvattu maa, jossa myös järjestetään ainutlaatuisia opintoja ettei vaan pääse valitsemaan toista paikkakuntaa. Yksiön vuokra 530 euroa (sisältää veden), sähkölasku noin 10 euroa kuussa (opsikelijasähkö), Ruokaan noin 100 euroa kuussa, bussin kausilippuun noin 60 euroa kuussa (tosin kesällä tämän voi kyllä jättää väliin), hygieniatarpeisiin 10 euroa kuussa. Koulutarvikkeet jätänkin tästä nyt pois.

Sillä siis pärjää, mutta säästää kannattaa :) Ja kannattaa myös jonottaa halvempaan kämppään :D, mutta asuntopulakaupungeissa se ei ole mahdollista jos siellä tahtoo heti aloittaa opsikelut.

edit; Niin joo se piti tässä vielä sanoa, että onko sen kansalaispalkan sitten pakko olla kaikille täsmälleen sama? Veisikö sekin pohjan koko idealta? Kun kuitenkin todellisuus on se, ettei opiskelijat ja yksinhuoltajat ja näiden risteymät varsinkaan tule toimeen välttämättä kaikenmaailman lainojensakaan kanssa nykyään. Vai tulisiko yksinhuoltajalle vastasyntyneestäkin heti käyttöön täysi kansalaispalkka?

*lupaa käydä ostamassa itselleen rautalankaa*