Vs:Aloite – Kansalaispalkka

Etusivu Foorumit Arkisto Ylimääräinen puoluekokous Aloite – Kansalaispalkka Vs:Aloite – Kansalaispalkka

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 7.11.2009 at 1.20
Profiilikuva käyttäjästä whiic

”…eikä soluja kaikille vaan enää riitä”

Ehkä kuntien pitäisi tarjota sellaisia opiskelijoilla. Tämä tietenkin edellyisi, että kuntia motivoitaisiin houkuttelemaan opiskelijoita. Se, että opiskelijat nykyisellään pitävät kotipaikkakuntansa synnyinpaikkakuntanaan asuessaan ja opiskellessaan jollakin toisella paikkakunnalla ei paljoa motivoi kuntaa, kun jopa ne muutamat hassut kesätyöstä perittävät kunnallisverot menisi muualle. Ja niissäkin taisi olla joku tuloraja jonka alle verotonta… tosin en muista oliko näin kunnallisverollekin.

Kansalaispalkassa KAIKKI pikkutulotkin ovat automaattisesti verollista. Niitä ei tarvitse säätää verovapaaksi, koska jo kansalaispalkka tarjoaa peruselannon. Jos opiskelijoilta velvoitettaisiin siirtämään veronmaksukunta opiskelupaikkakunnalle niin yhdessä kansalaispalkan kanssa se voisi olla motivaatio kunnalle suosimaan opiskelua. Ja saisihan kunta vielä periä jotakin omakustannevuokraakin siitä solukämpästä.

”Jos tulee joku yllättävä meno, niin kuin varmasti meille kaikille joskus käy. Mistä kerjätään (paitti tietysti kadulta)?”

Mistä nykyisin konkurssin tehnyt yksityisyrittäjä saa rahaa maksamaan velkansa pankille? Ei mistään. Miksi OSALLA kansasta pitäisi olla mahdollisuus paeta luukulle, jos vakiotukijaiset (esim. kansalaispalkka) ei olekaan riittävä?

Kerjuuluukku on erivapaus, josta pitää päästä eroon.

Poikkeuksena tietenkin kuuluu olla sairaanhoito, jonka tulisi olla hyvinvointiyhteiskunnassa maksutonta, mitä se ei tänään ole. Jos lääkkeetkin saataisiin ”ilmaiseksi”, niin yllätyksiä olisi paljon vähemmän. (Ja sen takia se lääkepatenttien vastustus ei ole mikään huono ajatus. Jos valtio nimittäin sitoutuisi ostamaan lääkkeet kaikkii sairauksiin markkinahinnalla, yritykset saisivat mielivallan hinnoitella ne aivan kuten lystäisivät.)

”Onko kansalaispalkan ideana kuitenkin, että kaikki pärjäisi, mutta ei juhlisi?”

Se olisi se ideaalitilanne.

”onko sen kansalaispalkan sitten pakko olla kaikille täsmälleen sama? Veisikö sekin pohjan koko idealta?”

Jos sitä täytyisi laskea tuhannella ja yhdellä muuttujalla asuinpaikkakunnasta, iästä, aviosäädystä, opiskelijastatuksesta, koulutuslinjasta ja siitä kuinka paljon on tarvetta kirjoille ja mikä on kyseisen ammattiaineen keskimääräinen kirjan hinta (vaihtelee paljon), niin kyllä se melko totaalisesti vesittäisi koko idean kansalaispalkasta.

Kansalaispalkan on oltava vakio. Jos on pakko, niin mielummin sitten jättää jonkun rinnakkaistukijaisen siihen sivuun. Eli yhdistää esim. työmarkkinatuen, työttömyyspäivärahan, toimeentulotuen ja asumistuen kansalaispalkkaa, mutta tarjoaa opintotukea rinnakkaisena.

Opintotuki (JOS sitä saisi rinnakkaisena kansalaispalkan kanssa) tulisi kuitenkin sitoa opintopisteisiin. Tällöin puoliksi opiskeleva, puoliksi työtä tekevä (ellei jollakin ihmeellä pysty suoriutumaan täydellä teholla opiskelusta siinä sivussa) saisi vain puolikkaan opintorahan. Ja tämähän ei ole ongelma, koska työnteostahan sitä palkkaa saa, jolla maksaa vuokraakin. Tietenkin opintotukeen voisi kuulua parin ensimmäisen kuukauden ajalta satasen ekstra-tuki siitä, että on vastaanottanut opiskelupaikan… jotta voi maksaa esim. vuokrapantin ja jos tekee tiukkaa ennen ensimmäisen opintoperiodin tenttiviikkoa.

Liikaa erillisiä tukia en kuitenkaan rinnalle tahtoisi. Opintotuki kansalaispalkan rinnalle on kuitenkin OK, jos opintotuesta tehdään nykyistä enemmän vastikkeellinen tuki, ts. sidonta opintosuorituksiin.