Vs:Aloite – Kansalaispalkka

Etusivu Foorumit Arkisto Ylimääräinen puoluekokous Aloite – Kansalaispalkka Vs:Aloite – Kansalaispalkka

Julkaisija Vastaukset
Pietari Tuominen # Posted on 7.11.2009 at 11.26
Profiilikuva käyttäjästä Pietari Tuominen

Kiitokset edelleen kommenteista ja puolueen linjan selvennyksistä.

Rakentamisesta. Mitä tulee tuohon asumisen kalleuteen, miksi me emme rahan riittämisen sijaan miettisi, miksi asuminen (ja monet muut asiat) maksavat tässä yhteiskunnassa nykyään täysin järjettömiä summia? 100 vuotta sitten lähes jokainen osasi itse rakentaa oman mökkinsä oman metsänsä tarpeista ja harvoin oli tarvetta ottaa velkaa sitä varten. Nykyään sen sijaan ihmisen tuloista menee jopa yli puolet asumiseen. Miksi asumisen hinta on siis noussut taivaisiin?

Ensinnäkin meillä on nykyään tuhansia, ellei kymmeniä tuhansia rakentamista koskevia säädöksiä. Näillä pyritään varmistamaan, ettei kukaan vain tee huonoa taloa. Kaunis ajatus, mutta toimiiko se ja paljon sen toteuttaminen meille asunnoissa asujille maksaa? Siinä missä ennen vanhaan kuka vain saattoi rakentaa oman metsänsä puista ihan miten ison talon vain halusi, nykyään moinen ei onnistu. Vaikka rakentamisen luulisi kaikkien sitä helpottavien uusien koneiden ja laitteiden ansiosta olevan helpompaa ja halvempaa kuin koskaan, asia on täysin päinvastoin. Joudut maksamaan ainakin seuraavista, jos haluat rakentaa talon:

1. Talon piirtämisestä arkkitehdille, koska tarvitaan rakennuspiirustukset.
2. Rakennusmestarille, joka valvoo rakentamista.
3. ALV:n kaikista materiaaleista (jopa oman metsän itse kaadetuista puista).
4. Joudut hakemaan rakennuslupaa.
5. Telinesuunnitelmasta ja alumiinitelineistä, koska niitä ei saa enää tehdä itse puusta.
6. Sähkömiehestä, koska sähköjä ei saa itse asentaa.
7. Kattomateriaaleista, koska pärekattojen tekeminen uusiin rakennuksiin on nykyään kielletty.
8. Kattotuoleista, koska niidenkin pitää olla standardimitoitetut (ennen sai veistää itse).

Tähän päälle halvimmat rakennusapumiesaloittelijatkin maksavat ainakin 30€/h, mutta kirvesmiehet noin 45€/h, mihin päälle joudut maksamaan kilometrikorvaukset yms. Tämä vaikka näiden oma bruttopalkka on noin 9-15€/h (mistä he siis itse maksavat vielä omatkin veronsa). Rakennusmestareiden ja arkkitehtien palkat ovat vielä korkeammat. Kuitenkin maksamastasi työn hinnasta menee kaikkialle muualle paitsi työn suorittajalle noin 60-80%.

Tämä kaikki samaan aikaan kun jokainen vanhempi kirvesmies osaisi itse rakentaa täysin itsenäisesti erittäin toimivan ja turvallisen talon turvallisesti. Kuitenkin valvominen, kontrollointi ja verot maksavat. Niitä on jatkuvasti kiristetty viimeiset 50-vuotta, vaikka Suomi on jo pitkään ollut joka suhteessa yksi maailman turvallisimpia maita. Esimerkkinä telineuudistus muutama vuosi sitten, jonka seurauksena kaikki vanhat (jo valmiiksi maailman turvallisimmat) telineet lensivät roskiin ja telineiden teko ja suunnittelu oli käytännössä pakko ulkoistaa telinefirmoille. Tämän seurauksena rakentamisen hinta nousi. Tämän ja satojen muiden uudistusten korkean hinnan maksaa tavallinen asuntolainan tai vuokran maksaja joka ikinen kuukausi.

Väittäisinkin, että siitä 500€/kk vuokrasta todellista työn ja materiaalien hintaa on vain ehkä 100€. Loppu on veroja, valvontaa, byrokratiaa, paperisotaa, erilaista välistä vetämistä ja erilaisten asetusten toteuttamista.

Julkisesta sektorista. Meillä suomalaisilla voisikin olla todella korkea elintaso ja työntekijöillä jopa tuplasti enemmän rahaa omassa käytössä, mutta ylläpidämme mieluummin 40%:a työvoimasta julkisella sektorilla töissä. Tämä tarkoittaa pelkistetysti sitä, että kun 6 ihmistä työvoimasta yrittää ja tekee töitä, heidän työpanoksestaan kerätään veroja sen verran että maksetaan 4:lle julkisen sektorin työntekijälle palkka. Tähän päälle näiden kuuden ihmisen pitää vielä maksaa kaikki muut yhteiskunnan toiminnot ja menot.

Jos sen sikaan julkinen sektori supistettaisiin vaikka 10%:in työvoimasta, silloin vastaavasti rahaa olisi käytössä huomattavasti enemmän. Samalla voitaisiin poistaa yksityisrakentamista rajoittavat lait ja antaa ihmisten rakentaa omalle maalleen mitä haluavat, miten haluavat ja mistä materiaaleista itse haluavat. Toki kaavoitetuilla alueille voitaisiin asettaa pieniä ulkonäkörajoituksia, mutta pääpiirteittäin tämä, ALV:n poisto ja työn sivukulujen minimointi laskisivat rakentamisen kulut murto-osaan siitä mitä ne nyt ovat. Tämä näkyisi suoraan uusien asuntojen hinnoissa ja sitä kautta luonnollisesti myös vuokrissa.

Puolueen linjasta. Näkisin kyllä itse tuota RKP:n strategiaa paremmaksi keinoksi ehdottaa rohkeasti täysin vallankumouksellisia uudistuksia yhteiskuntaan ja ruveta aktiivisesti myös ajamaan niitä. Suomea ei paranneta takaisin kuntoon vain muutamaa tekijänoikeuslakia kumoamalla. Tarvitaan kokonaisvaltaisempaa uudistumista. Muussa tapauksessa loputkin vientiyritykset myydään ulkomaille, kansantalous kuihtuu ja samaan aikaan julkinen sektori, byrokratia ja erilaiset valtiojohtoiset työllistämisprojektit sen kuin kasvavat. Tämän seurauksena valtio (ja elintaso) vajoaa jonnekin Pohjois-Korean ja Haitin välimaastoon. Jos nykyisten valtapuolueiden linjoja ruvetaan seuraamaan ja myydään kansan etu parilla tekijänoikeuslainsäädännön muutoksella, mihin se lopulta tulee johtamaan?