Vs:Aloite – Piraattipuolueen avoimuus ja …

Etusivu Foorumit Arkisto Vuosikokous 14.6.2009 Aloite – Piraattipuolueen avoimuus ja … Vs:Aloite – Piraattipuolueen avoimuus ja …

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 6.6.2009 at 19.52
Profiilikuva käyttäjästä whiic

”- Nykyisen vaalijärjestelmän remontti (Nettiäänestys, kännykkä-äänestys ja sähköinen äänestys)”

En ole vielä puolueeseen liittynyt, mutta katson silti asialliseksi muistuttaa, että mm. Matti Nikki ja EFFI eivät suhtaudu lainkaan myötämielisesti vaalijärjestelmän tekniseen muuttamiseen. Tai sanotaan, että eivät sokeasti sitä tue. Eri asiahan olisi, jos ääntenhallinta tapahtuu avoimen lähdekoodin ohjelmistoilla ja järjestelmällä, jonka toiminta on avointa koko kansalla. Tällöin lahjakkaat nörtit voisivat ihan lain sallienkin yrittää etsiä lähdekoodista virheitä, jotka voisivat vaarantaa äänestyksen oikeellisuuden.

Sähköistä äänestystä kokeiltiin jo, ja silloin äänestys oli rajattu elektroniseen äänestyskoppiin. Äänestyksen vapauttaminen kotiin ja äänestys internetin ylitse on paljon epävarmempaa. Miten toteutatte seuraavat:
– äänestäjän äänioikeus
– äänestää voi kerran, ja vain kerran, ja ääni ei voi koskaan hukkua
– äänestäjän ääni voidaan myöhemmin uudelleenlaskea
– äänestäjän äänen sisältöä ei voisi kuitenkaan kukaan urkkia (vaalisalaisuus)?

Niin, voitaisiinhan henkilöllisyys todentaa verkkopankkitunnuksilla ja käyttää kaikkia pankkijärjestelmien hienouksia. Siellä on jokainen tilisiirto jälkikäteen varmennettavissa moninkertaisesta kirjanpidosta, jne. Ja pankkijärjestelmän vahvuus on samalla sen heikkous: vaalisalaisuus murtuu auttamattomasti. Se olisi sama kuin kirjoittasit etunimesi, sukunimesi, osoitteesi ja SoTusi äänestyslappuun, jonka pudotat uurnaan. AUTS!

Entäs, kun joku menee vuotamaan tietokannan sisällön samalla tavalla kuin poliisien salaiset sensuurilistat? Helvetti on irti.

Älkää nyt ihmeessä menkö julkisuuteen möläyttämään mitään sen suuntaista, että tarvitsemme sähköistä äänestystä. Sen suhteen pitää olla äärimmäisen varovainen ja skeptinen, vaikka pohjautuisikin avoimeen lähdekoodiin.

Vaikka jollakin konstilla pystyttäisiin varmistamaan vaalisalaisuus tietokannassa, tuo äänestyksen siirtäminen kotiin mm. mahdollisuuden puolison pakottamaan äänestymiskäyttäytymiseen. Äänestyskoppiin, kun ei mennä pareittain…
Miten kotona tehtävästä sähköäänestyksestä voidaan varmistaa, että äänestystä ei suoriteta puolison seistessä selän takana kaulin kädessä? Ongelma ei enää olekaan tekninen…

Eräs ehdotus on ollut, että äänensä voisi muuttaa vielä äänestysajan sisällä, mutta entä jos puoliso tahtoo jättää ”perheen yhteisen” äänestysajankohdan viime tippaan, ja kyttää että puoliso ei vaihda ”yhdessä päätettyä” ääntä?

Eli älkää haukatko enempää kuin pystymme nielemään. Jos me piraatit ”mukamas niin tietoteknisorientoituneina” ihmisinä ehdotamme jotakin tyhmää, sitä ei anneta yhtä herkästi anteeksi kuin jonkun eläkeikää hipovan urakansanedustajan suustansa päästämän sammakon.

____

EDIT: lisättäköön, että kommeintoin AnttiN:n kommenttia, en topicin aloittanutta. Jos ymmärsin oikein, AnttiN yleisti nettiäänestysasian yleisemmäksi kuin topicin aloittaja.

Joku jo kerkesinkin tästä huomauttaa, kun en itse ollut tarpeeksi selkeästi ilmaissut kommentointini kohdetta.