Vs:Aloite – Suora demokratia

Etusivu Foorumit Arkisto Vuosikokous 14.6.2009 Aloite – Suora demokratia Vs:Aloite – Suora demokratia

Julkaisija Vastaukset
Ahto Apajalahti # Posted on 21.9.2009 at 20.36
Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

P.A. kirjoitti:

Quote:
Mitä tulee strategiaan vaaleissa. Luuletteko todella että koko potin voi räjäyttää pelkillä tekijänoikeus- ja kuluttajakysyksillä? Niitä toki tulee korostaa ja painottaa, mutta kyllä ilmaston muutos ja jopa maatalous tuet voivat olla tärkeitä potentiaaliselle PP:n äänestäjälle. Jos hän kokee tulevansa kuuluksi PP:ssä myös näissä asioissa yksimerkittävä äänestämisen este on poistettu.

Lainaan tähän kirjailija Päivi Kannistoa:

”Piraattipuolueella ei ole kaiken kattavaa yhteiskuntapoliittista ohjelmaa. Tämä helpotti puolueeseen liittymistä. En ole aiemmin ollut yhdenkään puolueen listoilla, sillä ohjelmista on aina löytynyt jotain, jota en allekirjoita.”

Huomattakoon myös, että Ruotsin piraattipuolue räjäytti potin pelkillä tekijänoikeus- ja yksityisyyskysymyksillä. Ruotsia ja Suomea ei voi tässä aivan verrata, mutta kyllä potti pitää räjäyttää juurikin agendan ydinkysymyksillä.

Quote:
Strategiana suorademokratian tarjominen PP:n aatteen lisänä on nähdäkseni voittamaton yhdistelmä. Millä muulla tavalla ihmiset voisi saada äänestmään lähes tuntemattomia ehdokkaita tuntemattomassa puolueessa pienin kuluin?

Ymmärrän hyvin mitä ajat takaa. PP:n äänestämistä harkitseva miettii, mitä mahtaa saada muiden kuin PP:n agendaan liittyvien asioiden osalta. Hänen kannaltaan saattaisi olla mieluisaa huomata, että muissa asioissa kannat muodostetaan suoran demokraattisen prosessin perusteella. Tällöin hän saattaisi todeta, että vaikka kannaksi saattaisi tulla joku muu kuin hänen oma kantansa, ainakin se olisi muodostettu enemmistön tahdon mukaisesti ja legitimiteetti olisi korkea.

Quote:
Toki ehdokkaat itse lopulta päättävät suostuvatko suorandemokratian välikäsiksi.

Nimenomaan. En kannata liian jäykkää tai liian pakottavaa prosessia, koska haluan välttää liikaa byrokratiaa, liikaa jäykkyyttä. Itse en mahdollisena ehdokkaana suostuisi sitoutumaan joka asiassa minkään suoran äänestyksen tulokseen, koska en mitenkään voisi äänestää omatuntoni vastaisesti. Jos taas olisi kysymys sellaisesta asiasta, johon minulla ei olisi erityistä kantaa, voisi tällainen menettely hyvinkin toimia. Ehkäpä parasta, mitä piraattipuolue voisi tässä tehdä, olisi luoda järkevät käytännöt ja sovellukset helppoon nettiäänestykseen ja tarjota sitä ehdokkaiden käyttöön.