Vs:Aloite – Suora demokratia

Etusivu Foorumit Arkisto Vuosikokous 14.6.2009 Aloite – Suora demokratia Vs:Aloite – Suora demokratia

Julkaisija Vastaukset
jaakkome # Posted on 9.6.2009 at 15.05
Profiilikuva käyttäjästä jaakkome

Suhtaudun hyvin epäillen ajatukseen omantunnon mukaan äänestämisestä. Puolueen viralliset kannat kaikissa ydinasioissamme ovat erinomaisia, mutta jäsenten ja potentiaalisten ehdokkaiden kannat vaihtelevat muissa minulle yhtä tärkeissä asioissa vahvasti välillä väärä-oikea.

”Äänestäminen omantunnon mukaan”, ts. löysä ryhmäkuri voisi luoda tilanteen, jossa en edes puolueen jäsenenä pahimmillaan uskaltaisi äänestää haluamaani piraattiehdokasta, jos läpi näyttäisi olevan menossa esimerkiksi yksi-ehkä-kaksi ehdokasta, joista varman kakkostyyppin ”omatunto” vaikuttaisi täältä katsoen vastenmieliseltä. Vähemmän piraattimieliselle tai toiseen puolueeseen kuuluvaa piraattitolkuhkoa ehdokasta vakavasti harkitsevalle tämä uskalluksen raja voi tulla vastaan aiemmin.

Nykyisistä puolueista Vihreiden kohtalo pelottaa. Jos piraattipuolue kasvaisi, voisi sillekin omantunnon mukaan elettäessä käydä niin, että puolueen kantaa ei-ydinasioihin alkaisi ohjata sellainen puoluepolitiikka, joka on blokkeja ja kyräilyä, tiukkaan hallittua julkisuutta ja edustajia, jotka käyttävät suurimman osan ajastaan valehdellakseen äänestäjilleen olevansa asioista keskenään ja hallituskumppaniensa kanssa samaa mieltä.

Itse toivoisin oikeasti erilaista puoluepolitiikkaa, suoraa vaikuttamista ja avoimuutta myös silloin, kun se paljastaa ristiriitoja. Sitä tärkeissä ei-piraattiasioissakin väärässä olevaa kakkosehdokastakaan en pelkäisi niin paljon, jos hän sitoutuisi toimimaan avoimesti keskustellen ja varsinkin kuunnellen, koska voisin aina kirjoittaa pari napakkaa foorumipostia, joilla osoittaisin väärässäolioiden tapojen virheellisyydden ja saisin heidät katumaan.

Ministerikin voisi mielestäni toimia joskus niin, että sanoisi julkisesti ja perustellusti olevansa muun hallituksen ja äänestäjiensä ylivoimaisen enemmistön kanssa vahvasti eri mieltä ja sitten tekisi kuten muut haluavat ja sanoisi, miksi toimi niin. Ei laskisi uskottavuutta minun silmissäni verrattuna nykyiseen hyssyttelyyn ja selkääntaputteluun.

Antti Nikkasen ehdotus strategiseksi linjaukseksi on hyvin mielenkiintoinen ja radikaali sanan varsinaisessa merkityksessä. Näen siinä suurta potentiaalia, julkisuusriskejä ja -mahdollisuuksia, suuria käytännön ongelmia ja rohkeaa ajattelua, joka pyrkii kehittämään puoluetta ja koko demokraattista järjestelmäämme haluamaani suuntaan.

Kannatan aloitteen käsittelemistä puoluekokouksessa.

— Jaakko Meriläinen