Vs:Aloite – Suora demokratia

Etusivu Foorumit Arkisto Vuosikokous 14.6.2009 Aloite – Suora demokratia Vs:Aloite – Suora demokratia

Julkaisija Vastaukset
mrZombie # Posted on 21.9.2009 at 0.44
Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

Minusta suora demokratia istuu aika huonosti piraattiliikkeeseen. Piraatit ovat hyvin idealistisia, eli meillä on varsin selkeä käsitys siitä, millainen hyvin toimiva yhteiskunta on (niiltä osin, mistä aatteella on jotain sanottavaa, eli aika kapeasti).

Demokratia, ja etenkin suora demokratia, on päinvastoin hyvin idealogiatonta. Demokratia on pelkkä prosessi, jonka kautta voi päätyä millaisiin tuloksiin tahansa. Miksi kukaan, jolla on selkeä idelogia (jota kannattaa ja haluaa ajaa eteenpäin) tyytyisi suoraan demokratiaan? Sehän vain tarkoittaa sitä, että altistaa oman aatteensa massojen huutoäänestykselle. Sellaisesta voi tulla ihan mitä tahansa, ja koko prosessi voi hyvinkin kääntyä aatetta vastaan.

Suoran demokratian ja muun naiivin idealismin sijaan piraattipuolueen kannattaisi pyrkiä pohtimaan, mitkä strategiat ovat oikeasti tehokkaita ajamaan piraattiaatetta eteenpäin nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä. Käytännön politiikka on likaista ja rumaa, eikä siellä voi olla naiivi, jos haluaa oikeasti saada asioita eteenpäin. On parempi varautua siihen, että likaisiin ja rumiin juttuihin voi itsekin joutua mukaan.