Vs:Aloite – Suora demokratia

Etusivu Foorumit Arkisto Vuosikokous 14.6.2009 Aloite – Suora demokratia Vs:Aloite – Suora demokratia

Julkaisija Vastaukset
Ahto Apajalahti # Posted on 30.5.2009 at 0.08
Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

Perusteellisesti laadittu ehdotus, kiitos siitä. Puuttuisin kuitenkin muutamaan kohtaan.

Pelkästään puolueen jäseniin perustuva päätöksentekojärjestelmä, joka vaikuttaisi vaaleilla valittuihin edustajiin sitovasti, on ongelmallinen. Kaikki Piraattipuoluetta tulevaisuudessa äänestävät eivät ole puolueen jäseniä. Vaikka toki ei-jäsen, joka äänestää puoluetta, ymmärtää ettei voi samalla tavalla vaikuttaa puolueen sisäisiin päätöksiin kuin jäsenet, minusta ei kuitenkaan liiaksi pidä painottaa jäsenyyttä. Tavoitteemme on olla sopivalla tavalla epäbyrokraattinen ja epämuodollinen yhteisö.

En myöskään pidä ajatuksesta, että olisi vaalilla valittuja edustajia käytännössä velvoittavia jäsenäänestyksiä. Myös neuvoa-antavan jäsenäänestyksen nimellä kulkevat äänestykset olisivat käytännössä velvoittavia, koska niitä vastoin toimiva edustaja joutuisi helposti huonoon valoon. Puolueen jäsenistössä tuntuu ennemminkin vallitsevan nimenomaan ajatus mahdollisimman vähäisestä puoluekurista ja edustajan omantunnon korostamisesta. Minusta neuvoa-antavat jäsenäänestykset edustajan avuksi ovat erinomainen idea, mutta niiden käytössä aloitteen tulisi olla edustajalla.

Toinen juttu on sitten se, että yhdistyslaki ei toistaiseksi salli mitään virallisia sähköisiä jäsenääestyksiä (esim. puolueohjelmasta). Tähän on kuitenkin valmisteilla lainmuutos, joka saattaa tulla vomaan jo ennen ensi eduskuntavaaleja. Tässä tapauksessa kannatan ehdottomasti jäsenäänestysten käyttöönottamista puolueen sisäisessä päätöksenteossa. Tällä hetkellä meidän ei kuitenkaan ole järkevää päättää vielä mitään sähköisten jäsenäänestysten toteuttamistavasta, koska yhdistyslaki ei sellaisia salli.

En kannata puolueen agendan laajentamista vielä toistaiseksi. Toki päästyämme eduskuntaan tulee ajankohtaiseksi jollain tavalla ottaa kantaa useampiin asioihin kuin nyt. Tätä varten pitää myös ennen eduskuntavaaleja sopia mitkä käytännöt puolueohjelman ulkopuolisten kantojen muodostamisessa otetaan. Kannattaisin sitä, että edustaja saa toimia omantuntonsa mukaan tai halutessaan pyytää neuvoa-antavan jäsenäänestyksen (johon voisivat ehkä osallistua muutkin kuin jäsenet).

Ehdotuksesi eduskuntatoiminnan avoimuuden lisäämisestä ovat erinomaisia.

Minusta aika tällaisen strategian määrittelylle ei ole aivan vielä, mutta vuosikokous voisi esimerkiksi velvoittaa hallituksen aloittamaan puolueen sisäisen päätöksenteon ja Suomen ja EU:n demokratian kehittämisohjelman valmistelun. Tällaisesta on jotain alustavaa puhetta joskus ollut. Tästä voisi esimerkiksi lisätä maininnan vuoden toimintasuunnitelmaan.

Kannatan sitä, että aloite otetaan käsiteltäväksi vuosikokouksessa.

En kuitenkaan kannata aloitteen hyväksymistä tässä muodossa, vaan että se joko hylätään (perustelujen kera) tai hyväksytään paljon muokattuna. Perustelut mahdolliselle hylkäämiselle ja toisaalta ehdotukset muutoksiksi löytyvät tästä viestistä ylempää.

– Ahto Apajalahti