Vs:Ehdokasesittäytymisiä ennen syyskokousta

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Keski-Suomi Ehdokasesittäytymisiä ennen syyskokousta Vs:Ehdokasesittäytymisiä ennen syyskokousta

Julkaisija Vastaukset
AirZero # Posted on 3.10.2010 at 18.45
Profiilikuva käyttäjästä AirZero

Eetu Rantakangas

Ikä: 22
Kotipaikka: Jyväskylä
Koulutus/ammatti: Filosofian ylioppilas, Tietotekniikan aineenopettajaopiskelija
Vaalipiiri: Keski-Suomi

airzero Ättä gmail piste com

Kuka on Eetu?

Olen kotoisin Jyväskylästä ja opiskelen kolmatta vuotta tietotekniikan aineenopettajaksi Jyväskylän yliopistossa. Vapaa-aikanani kehittelen tietokonepelejä, 3d-mallintelen, lenkkeilen, piirtelen ja osallistun opiskelijatoimintaan. Muihin kiinnostuksen kohteisiini kuuluu esimerkiksi talous ja historia.

Erityiset kiinnostuksen kohteet Piraattipuolueen tavoitteissa sekä politiikassa yleensä:

Internetin myötä yritysten lisäksi myös tavalliset ihmiset ovat alkaneet luoda viihdettä huomattavia määriä. Lisäksi sen sijaan, että ihmiset esittäisivät luomuksiaan enää vain lähipiirilleen, he laittavat ne Internetiin kaikkien muidenkin nähtäville. Tästä johtuen heille on tullut samoja tarpeita ja velvollisuuksia, kuin mitä aiemmin on ollut lähinnä yrityksillä. He tarvitsevat esimerkiksi videoihinsa taustamusiikkia, ja toisaalta heidän myös pitäisi maksaa sen käytöstä, koska he levittävät niitä yleisölle toisin kuin silloin, jos he näyttäisivät niitä vain lähipiirilleen. Käytännössä tästä muodostuu kuitenkin nykyisillä tekijänoikeusjärjestöjen sanelupolitiikalla ylitsepääsemättömiä esteitä.

Eräs este on hinta, joka nousee esimerkiksi yksittäisen youtube-videon kohdalla mahdottomaksi maksettavaksi. Tekijänoikeusjärjestöt hinnoittelevat youtube-videon taustamusiikkikappaleen hinnan mielellään tuhansissa. Toisaalta myös lisensointijärjestelmän hajanaisuus käytännössä estää kaiken tällaisen toiminnan. Eri maissa on eri oikeuksia hallinnoivat tahot, ja Internet taas on globaali. Pelkästään jo sen selvittäminen, että kellä on teokseen oikeudet yhdessä maassa voi käydä ylivoimaiseksi. Samankaltaisia harrastamiseen liittyviä ongelmia on tekijänoikeuslaissa kymmeniä muitakin. Pidänkin tärkeänä sitä, että harrastuksia suhteettomasti hankaloittavista tekijänoikeuslainkiemuroista päästään eroon.

Ennen tekijänoikeuksien käyttöoikeuksia myivät lähinnä yksityiset yrityksille. Nykyään sen sijaan tilanne on kääntynyt päälaelleen, ja yritykset myyvät näitä oikeuksia yksityisille. Yksityiset ihmiset joutuvat siis olemaan yhä enemmän tekemisissä raskaan lainsäädännön kanssa, jonka kanssa yrityksetkin pystyivät vain vaivoin elämään. Tämän takia näen, että Piraattipuolueen ajama tekijänoikeusreformi on enemmän kuin perusteltu. Näin huonoa lakia on turha koittaa viilata paremmaksi, se täytyy kirjoittaa kokonaan puhtaalta pöydältä nykyaikaan ja erityisesti tulevaisuuteen sopivaksi!

Miksi Piraattipuolue?

Tiedekuntani slogania lainaten: ”IT on kaikkialla”. Tätäkin tekstiä luet tietokoneelta tai paperilta, jolle se on tietokoneavusteisesti painettu. Informaatioteknologia on jo oleellinen osa käytännössä kaikkien eri työpaikkojen arkipäivää. Se, millainen lainsäädäntö sen käyttöä ja kehitystä ohjaa, ei ole mikään pieni kysymys, vaan sillä on ratkaiseva rooli kaikkien alojen ja yhteiskunnan kehityksessä. Siitä huolimatta sille on annettu politiikassa säälittävän vähän huomiota. Sen sijaan edelleenkin jaksetaan vääntää kättä esimerkiksi kosmeettisista muutoksista verotuksessa. Sitä on tehty jo vuosikymmeniä ilman, että sillä olisi ollut sen suurempaa vaikutusta yhteiskunnan kehitykseen. Irtopisteitä sillä toki saattaa äänestäjiltä saada. Veropolitiikan muutoksilla saadaan paljon vähemmän konkreettisia tuloksia aikaan kuin kunnollisella tietoyhteiskuntapolitiikalla. Tämän takia näen erittäin oleellisena asiana sen, että Piraattipuolue nostaa nämä kaikkia aloja koskettavat asiat esiin ja esittää piirrustukset kunnollisen tietoyhteiskunnan rakentamiseen.