Vs:Energia

Julkaisija Vastaukset
OSQ # Posted on 25.11.2009 at 16.39
Profiilikuva käyttäjästä OSQ

Biokaasun tuotannosta hyviä kokemuksia
Biokaasun tuotannosta karjatiloilla on alkanut kertyä hyviä kokemuksia. Esimerkiksi uusin eli Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n koelaitos Maaningalla Pohjois-Savossa on tuottanut sähköä ja lämpöä selvästi odotettua enemmän. Laitos otettiin käyttöön viime kesänä.

Koetilan sadan lypsylehmän lannat ja pieni määrä säilörehua ohjataan hupulla katettuun lämmitettävään säiliöön mikrobien syötäväksi. Lietteet ohjataan vielä toiseen katettuun altaaseen, jotta talteen saataisiin mahdollisimman paljon prosessin tuotetta eli metaanikaasua. Kaasu ohjataan altailta vieressä seisovaan konttiin, jossa kaasumoottori jauhaa siitä sähköä ja lämpöä

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/11/biokaasun_tuotannosta_hyvia_kokemuksia_1189587.html

Maalämpö tulee vauhdilla myös suuriin rakennuksiin

Euroopan mittakaavassakin merkittävä, ja Suomen suurin maalämpöprojekti on käynnistymässä Sipoossa. SOK:n uuden logistiikkakeskuksen lämpö- ja jäähdytysenergiaa otetaan myös maasta. Samoin Kuntaliiton suuri kuntatalo Helsingin Kalliossa aiotaan siirtää sekin maalämpöön.

Maalämpö energiavaihtoehtona teki Suomessakin tuloaan jo 1970-luvun lopulla. Maaperästä lämpöpumpulla talteen saatu lämpöenergia käytetään rakennusten lämmittämiseen tai jäähdyttämiseen. Sillä voidaan lämmittää myös tarvittava käyttövesi. Kyseessä on maahan varastoitunut auringon lämpöenergia.

http://yle.fi/uutiset/tiede_ja_tekniikka/2009/11/maalampo_tulee_vauhdilla_myos_suuriin_rakennuksiin_1171086.html