Vs:Entä kaupallinen kopiointi?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Entä kaupallinen kopiointi? Vs:Entä kaupallinen kopiointi?

Julkaisija Vastaukset
Scoffa # Posted on 27.8.2009 at 6.55
Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

wtc kirjoitti:
Quote:Aikaisemmassa keskusteluthreadissä ”mitä on epäkaupallinen kopiointi?” puolueen edustajat totesivat yksiselitteisesti, että kopioinnilla pitää olla rajoituksia.

Piraattipuolue ei siis hyväksy sitä, että musiikkia/elokuvia tms. jaettaisiin verkossa siten, että jakaja saa tästä kaupallista hyötyä. Samoin esimerkiksi mallinnussoftaa ei saa kopioida kaupallisessa tarkoituksessa.

Edellä mainitsemasi asiat perustuvat siihen, että antaessa välittömästi oikeuden kenelle tahansa kaupallisesti hyödyntää teosta, viedään todennäköisesti vihdoinkin se josta yksityistä kopiointiakin haukutaan. Mahdollisuus tulonsaantiin teoksella. Ei tietty ole itsestäänselvää että tämä johtaisi rajuihin tulonmenetyksiin, mutta koska sille ei löydy tutkimustulosta tai käytännönkokemusta juurikaan taustaksi, se on pidettävä oletettavana.
Esimerkiksi juurikin tuo mallinnussofta. Jos yritykset alkavat ilman lisenssiä käyttää softaa tai jälleenmyyjät ottavat myytävänsä suoraan netistä eivätkä maksa provikoita tekijälle, softan kehitys mitä todennäköisimmin loppuu.
Verrattaessa yksityiseen kopiointiin, jos minä kopioin netistä itselleni tuon mallinnussoftan, saatan keksiä sillä kaikkea kivaa pientä tekemistä, ehkä jopa opetella käyttämään sitä ja saada joskus alalta töitä (jolloin tietty joutuisin alkaa käyttämään duunipaikan lisensoitua softaa), mutta sain töitä tai en, ei tuo ole ainakaan tulonmenetys softan valmistajalle kun en sitä kuitenkaan olisi ostanut.

Siitä voiko esimerkiksi yksityinen tai voittoa tavoittelematon yhdistys saavuttaa pientä voittoa joka ei ole vielä laskettavissa tuloksi, on aihetta keskustella lisää. Erityisesti yhdistysten osalta.

wtc kirjoitti:
Quote:Miten piraattipuolue ehdottaa, että näitä rajoituksia noudatettaisiin? Kuka valvoo?

Koko argumentti epäkaupallisen kopioinnin vapauttamiseen perustuu siihen, että ”rajoittaminen vaatii kansalaisoikeuksien polkemista” – eikö näitä samoja oikeuksia jouduta polkemaan jotta saadaan kaupallista kopiointia rajoitettua?

Valvontatahoon lienee useita mielipiteitä, mutta ainakin omani ja ilmeisesti monien muidenkin mielestä tekijänoikeusjärjestöt eivät ole täysin turhia kapistuksia, ainakaan vielä. Kun yksityisten ihmisten jahtaaminen lopetetaan ja tekijänoikeusjärjestöt pystyvät keskittymään selkeämmin omaan alaansa, lisenssien kaupalliseen käyttöön, palautuu noiden järjestöjen budjetit ja toimintakin normaali tasolle. Tällöin myöskään tekijänoikeusjärjestöillä ei ole samanlaista tarvetta saada valtaa ja päästä vaikuttamaan lainsäädännön laatimiseen.