Vs:Geenipatenttien lisääminen puolueohjelmaan

Etusivu Foorumit Arkisto Ylimääräinen puoluekokous Geenipatenttien lisääminen puolueohjelmaan Vs:Geenipatenttien lisääminen puolueohjelmaan

Julkaisija Vastaukset
Mikko Kunnari # Posted on 12.11.2009 at 13.59
Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

Itse ainakin kannattaisin geenipatenttien lisäämistä listalle. Eri patenteilla on selkeitä eroja. Mielestäni kahtia jako patenttien ja tekijänoikeuksien välille ei ole järkevä. Jaottelu pitäisi tehdä ainakin tekijänoikeuksiin, geenipatentteihin, softapatentteihin, lääkepatentteihin ja ”tavanomaisiin” patentteihin, koska jokaisella alueella toimitaan eri tavalla.

Esimerkkejä:

Lääkekehityksen maksaa ainakin Euroopassa pitkälti valtiot. Valtiot voisivat maksaa sen saman tien kokonaan ja hommata lääkkeet halvalla kaikille. Ei myöskään olisi tätä ”kehitetään tauti ja myydään siihen lääkettä voittojen perässä” -ongelmaa. Ties vaikka lääkekehityksen kulut pieninisivät, kun keskityttäisiin vain olennaiseen.

Softan patentoiminen nyt on typerä juttu jo siksi, että sen voi suojata muutenkin. Julkaisematonta koodia ei saa mistään käsiinsä ilman varastamista.

Geenipatenttien kohdalla on mielestäni erityisesti se ongelma, että patentoidaan asioita, joita ihminen ei ole edes välttämättä itse keksinyt. Maailmanlaajuinen ruoan tekijänoikeusjärjestelmä olisi myös aika tuhoisa tekele, mitä jotkut jenkit kovasti yrittävät pystyttää.

Tavanomaisissa patenteissa taas on valmistuksen ongelmat, joiden takia niistä on aika vaikea luopua. Toki niidenkin kohdalla yksityinen (epäkaupallinen) tuotteiden tekeminen pitää olla sallittua.