Vs:GMO

Julkaisija Vastaukset
Adelnel # Posted on 23.10.2009 at 16.07
Profiilikuva käyttäjästä Adelnel

En ymmärrä mistä se käsitys on kotoisin, että geenimanipulaatiolla saataisiin hyviä asioita viljelyssä aikaan sellaisena kuin se nyt on(täysin keskeneräistä ja jopa vähän hullua tiedettä). GMO on tärkeää lääkekehittelyssä kyllä, mutta ruuassa ja varsinkin niin hallitsemattomissa olosuhteissa kuin avonaisilla pelloilla ei GMO ole vielä kertaakaan osoittanut olevansa millään mittapuulla hyvä. Vain ensimmäisten parin hassun vuoden aikana Monsanton hienot lupaukset pitävät paikkaansa ja siitä eteenpäin kaikki alkaakin liukua pahasti väärin päin. Asiaan kannattaa perehtyä ihan kunnolla, ennen kuin antaa moiselle riistolle siunauksensa.

On totta, että kukaan (ihminen) ei ole vielä kuollut syötyään GMO-ruokaa, mutta on myös totta, että köyhien maiden viljelijöitä on kuollut GMO-peltojen vaatimien rikkakasvimyrkkyjen seurauksena. Rikkaammissakin maissa on GMO-viljelijöiden parissa melkoiset syöpätilastot. Allergiatilastot sen sijaan on kasvaneet hurjaa vauhtia esimerkiksi Briteissä heti sen jälkeen kun GMO-tuotteet saavuttivat ruokakauppojen hyllyt.

Jos asiaan ei kuitenkaan jaksa perehtyä, koska onhan se täysin pohjaton suo(kokemuksen syvällä rintaäänellä), niin voin tiivistää tähän ihan selkeästi mitä kaikkea GMO ja varsinkin siementen patentoiminen toi Monsanton kanssa tullessaan;

Jos Suomeen tulisi GMO, niin mahdolliset haitat luomuviljelijöille (eli viljelijän maiden tuhoutuessa GMO:n takia täysin) korvaisi valtio, eikä se GMO-viljelijä. Eli siis me veronmaksajat maksaisimme tavallaan itsellemme korvausta siitä että joku tuhosi alkuperäisiä luonnonlajejamme ja luomupellot, emmekä voi enää tulevaisuudessa olla varmoja mitä oireita tavallinen metsämustikka meille aiheuttaa. Emmekä tietenkään omaa mitään oikeuksia nostaa syytteitäkään.

Ote tiedemiesten avoimesta kirjeestä;
http://www.i-sis.org.uk/list.php

“The scientists are extremely concerned about the hazards of GMOs to biodiversity, food safety, human and animal health, and demand a moratorium on environmental releases in accordance with the precautionary principle.”

Suomeksi; “Tiedemiehet ovat äärimmäisen huolissaan GMO:n aiheuttamista vaaroista biodiversiteettiin, ruuan turvallisuuteen, ihmisten ja eläinten terveyteen, ja vaativat ehdottomasti, ettei sitä päästetä ympäristöön vedoten ennaltaehkäisevään toimintaperiaatteeseen.”

GMO:n vaikutukset ympäristöön

http://www.gmovapaa.fi/gmo-tietoa/

”Kemikaalien ja gmo:ien riskejä puheissa usein vertaillaan. Muuntogeenien riskit ovat kuitenkin vieläkin merkittävämpiä, koska geenit pystyvät lisääntymään luonnossa eikä niitä voi koskaan sieltä poistaa. Muuntogeenejä on tutkimuksissa havaittu siirtyvän esimerkiksi simpukoihin ja tuotantoeläinten lihaan. Gm-lajikkeet voivat syrjäyttää luonnonlajeja.”

http://www.gmovapaa.fi/gmo-tietoa/geenimuuntelun-ongelmia/

Suurimpana vaarana GMO-viljelyssä on siis se, että geenimanipuloidut organismit leviävät luontoon ja tuhoavat ekosysteemiä aiheuttaen haitallisia mutaatioita. Torjunta-aineelle resistentit rikkaruohot joita syntyy GMO-pelloilla ovat vain ensimmäinen askel tässä katastrofissa. Seuraava uhka on bakteerikannan muuttuminen resistentiksi lääkkeille, johon niiden tiedetään jo olevan hyvin nopeasti kykeneviä. Luonnolliset vasta-aineet eivät näin välttämättä enää toimikaan. Superrikkaruohot, supervirukset ja superbakteerit on luontoon leviämisensä jälkeen mahdotonta poistaa. GMO-leviäminen on mahdotonta estää. Ainoa tapa ehkäistä ongelma on olla geenimanipuloimatta tai viljellä vain ja ainoastaan erittäin valvotuissa olosuhteissa suljetuissa tiloissa ja valvoa GMO-tuotteiden ihan koko elinkaarta.

GMO-siitepöly leviää helposti kauas ja myös lajien välillä voi tapahtua sekoittumista jota luonto itsessään ei antaisi tapahtua jos geenit olisivat normaalit (asiaa on hankala selittää lyhyesti, mutta kasviopin ja solubiologian kirjallisuus valottaa asiaa niille jotka jaksavat paneutua siihen). Lääketarkoitukseen testattiin kasvattaa rokotteita kasvien lehdissä ja vaikka ideana oli pitää nämä, selkeästi vaarallisia aineita suurissa määrin sisältävät kasvit täysin erillään ja olla koskaan käyttämättä ruokakasveja asiaan, oli joku testannut kasvattaa lääkkeitä maissilla. Maissi on yksi tehokkaimmista tuulipölytteisistä kasveista mitä on ja niinpä noita vaarallisia testattavia lääkeaineita pian löytyi myös naapureiden soijasta joka oli menossa ruuaksi.

Myös mehiläiset ovat suuressa vaarassa ja niiden erittäin laajan keruualan takia ne pystyvät yhdessä kesässä saastuttamaan jopa kilometrien säteellä kaiken mehiläispölytteisen kukkivan kasvillisuuden. Siitä eteenpäin myös tuuli, luonnon omat pölyttäjät, bakteerit, hyönteiset, eläimet ja valuvat vedet jatkavat muuntogeenien levittämistä. Peltojen myrkyt myös valuvat hyvin herkästi vesistöön ja vedessä niiden leviäminen voi olla vielä nopeampaa. Vesilinnut voivat levittää sitä järvistä järviin ja muuttolinnut ja parveilevat hyönteiset ja eläimet, myös muihin maihin.

GMO:n vaikutukset viljelyyn ja maatalouteen

Rikkaruohomyrkky jota voidaan käyttää suuria määriä geenimanipuloidun kasvin viljelyssä, tappaa kaiken muun, paitsi sen geenimanipuloidun kasvin. Maan rakenne heikkenee ja pikkuhiljaa viljely vaikeutuu entisestään, koska kaikkien kasvien juuret tarvitsevat hyvän mururakenteen selvitäkseen. Yhä enemmän torjunta-ainetta käytetään ja pikkuhiljaa jotkin rikkaruohot alkaa muuntua aineelle resistentiksi. Jälleen yhä enemmän torjunta-ainetta tarvitaan. Jopa kymmenkertaisia määriä. Maa on tässä vaiheessa jo niin saastunut ja resistentit rikkaruohot niin voimakkaita, ettei tavanomaiseen viljelyyn kykene enää palaamaan ilman, että viljelijä menettää kaiken vähintään muutamaksi vuodeksi. Tuloksena pelloille käytetään ”superrikkaruohojen” taltuttamiseen myös kiellettyjä, selvästi ihmiselle ja ympäristölle haitallisia aineita jotka entisestään jatkavat maaperän ja vesistön myrkyttämistä. Uhkakuvana on täysin saastunut maaperä, jossa ei kasva enää mikään ja sitten kun kasvaa, kasvaa vain myrkyllisiä kasveja monta vuotta.

Amerikassa viljapelloille karanneet lehmät kuolevat syödessään geenimanipuloitua soijaa suoraan pellosta, koska torjunta-aineiden määrä on niin suuri. Karjaa ei voi pitää enää niillä seuduilla missä lähimailla on GM-pelto, koska karjaa karkailee aina. Varsinkin nuoremmat käyvät usein koittamassa onko aidan toisella puolen kivampaa. Myös linnut, jotka sattuvat syömään GM-pellolta, kuolevat. Vesilinnut, jotka uivat vesistöissä lähellä GM-peltoja, kuolevat. Köyhemmät viljelijät perheineen joilla ei ole varaa jatkuvaan suojaukseen, sairastuvat, eikä syöpään kuoleminen ole enää lainkaan harvinaista.

GMO-tekniikan omistaja Monsanto keinottelee patentin avulla puhtaan viljan viljelijöitä pois bisneksestä sillä, että kun GMO-pellon siitepöly on saastuttanut puhtaan pellon, Monsanto haastaa puhtaan viljan viljelijän oikeuteen luvattomasta GMO-viljan viljelystä. GMO-siitepölyn leviämistä ei voi mitenkään estää. GMO-siemenen patentti tekee monen pienen viljelijän elinkeinosta laittoman, vaikka siihen ei pitäisi olla mitään mahdollisuutta järjellisesti ajateltuna. Patentilla voi tehdä paljon pahaa. Siemenen patentoiminen on yhtä järjetöntä, kuin nyt vaikka veden patentoiminen olisi.

Monsanto laittaa GMO-viljan viljelijät myös allekirjoittamaan sopimuksen, jossa viljelijä lupautuu ostamaan kaiken simenensä Monsaltolta, kaiken torjunta-aineensa Monsaltolta, olemaan hiljaa ja kertomatta kenellekään mitä Monsanto-tuotteiden käyttäminen aiheuttaa jos meinaa lopettaa GMO-viljelyn ja lisäsivät vielä sellaisenkin kohdan, jossa viljelijä menettää oikeutensa haastaa Monsantoa oikeuteen missään asioissa. Tällaisen multiriistäjän tuotteitako me tahdomme myös Suomeen? Tähänkö tahdomme alistaa itsemme?

Saksassa karjankasvattajan, joka syötti GMO-rehua karjalleen, koko karja kuoli ruokinnan seurauksena. Ongelmana on ollut myös lehmien lisääntymiskyvyn menettäminen maissa, missä GMO-rehua on syötetty karjalle. Lehmät saivat hedelmällisyytensä takaisin kun GMO-ruokinta lopetettiin, mutta jäivät sairaiksi. Eläinkokeissa käytettyjen jyrsijöiden maksojen ja munuaisten toksiinipitoisuudet nousivat rajusti. Eläinkokeissa myös kuoli paljon koe-eläimiä GMO-ruokintaan. Nämä tutkimukset tosin koitettiin parhaan mukaan salata ja niitä sai kopioida vain käsin. Kiitokset näistä tiedoista siis kuuluu aasialaisille ystävillemme joita ei muutama tuhat sivua käsin kopioituna hetkauta.

Lisäksi USA:n maitolehmille annetaan pistoksena geenejä, joilla saadaan maidontuotanto lisääntymään, mutta sivuoireina lehmälle tulee stressiä, kipuja, tulehduksia ja hedelmällisyyttä, sekä sisäelinsairauksia jotka johtavat kuolemaan. Maitoon myös lisätään antibiootteja yli sen määrän, mikä aikaisemmin koettiin vielä turvalliseksi. Monsanto kieltää että maitoon lisättäisiin mitään ja kieltää todisteet lehmien kärsimyksistä. Vielä järjettömämmäksi asian tekee se, että USA tuotti maitoa jo alunperinkin liikaa ja joillekin karjankasvattajille jopa maksetaan siitä etteivät he tuottaisi enää enempää maitoa. Silti Monsanto ensimmäisenä keksii tämän niin tärkeän tuotteen jolla voidaan tuottaa lisää maitoa, jota siis muutenkin tuotetaan ongelmaksi asti liikaa.

GMO näin käytettynä siis riistää oikeudet tavallaan kaikilta. Viljelijältä, naapureilta, kuluttajilta, luonnolta…

GMO:n vaikutukset ruokaan ja kuluttajien terveyteen

Soijaproteiinin todettiin muuttuneen useimmissa testeissä (jotka Monsanto yritti salata kokonaan) niin, ettei sitä saa kotona keittämällä enää hajotettua. Eli soijan luonnolliset proteiinit olivat mutatoituneet randomisti, eivätkä ne enää kelpaa ihmisravinnoksi koska niistä ei voi saada ravintoa irti. Muuntogeenit myös pääsevät tällaisen soijan avulla ruuansulatuselimistön kautta suoraan maaperään jatkamaan randomia mutaatiotaan kaiken sellaisen kanssa mihin se pääsee sisälle.

Ennen allergisoimattomasta tuotteesta saadaan muuntogeenien avulla allergisoivaa niillekin, joilla ei ole ennen todettu mitään allergioita.

Ruokaan pohjautuvat sairaudet tuplaantuivat USA:ssa välillä 1994-2001 kun uusia GM-tuotteita tuotiin markkinoille. Allergiat niissä maissa missä käytetään GM-tuotteita on lisääntyneet räjähdysmäisesti. Esim. Britanniassa soija-allergioiden määrä tuplaantui kun GM-soija pääsi siellä markkinoille. Tavallisin tulos geenimanipuloitaessa on yllätys. Yllättävät sivu-oireet.

Yllättäviä allergioita ja muuta haittaa Amerikan televisiossa;
http://www.youtube.com/watch?v=N9JHHGTvO2Y

Hawajilla testattiin geenimanipulaatiota lääketarkoituksiin ja kun paikalliset saivat vihdoin oikeuden päätöksen siitä, että tällaisia kasveja ei saa kasvattaa ilman selkeää tutkimusta sen vaikutuksista ekosysteemiin ja sen seurauksena Lontoossa testattiin kuuteen ihmiseen GMO-kasvatettua lääkettä, kaikki lääkettä ottaneet saivat välittömästi vakavia oireita ja sisäelinongelmia ja siirrettiin sairaalaan tarkkailun alaisiksi.

Periaatteessa ihmisiä vaanii samat vaarat GMO-ravinnon syömisessä kuin niitä syöneitä koe-eläimiäkin. Koska muuntogeeni ei ole vakaa, pitäisi varmojen vaikutusten takaamiseksi testata ihan kaikki ruuaksi menevä GMO-tuote. Näin ei kuitenkaan tehdä jo ihan sen takia, ettei kellään ole siihen resursseja. GMO-ruuan syöminen on siis vähän kuin heittäisi noppaa. Tuleeko sieltä ”kelvollista” ruokaa, allergiaoireita, vatsanväänteitä vai mahdollisesti sisäelinongelmia tai jopa hedelmällisyyttä haittaavia hormonihäiriöitä pidemmän päälle. Ei pidä myöskään unohtaa lisääntyneitä torjunta-ainejäämiä.

_________
Lisää lähteitä;
Youtube: GMO Playlist
http://www.gmovapaa.fi
http://www.reuters.com/article/scienceNews/idUSL1346840020070313
http://www.gardeners.com/GMO-problems/5045,default,pg.html
http://www.i-sis.org.uk/US_Opposition_to_GMOs.php