Vs:GMO

Julkaisija Vastaukset
OSQ # Posted on 26.1.2010 at 8.57
Profiilikuva käyttäjästä OSQ

http://www.kepa.fi/uutiset/3090/ …. koko artikkeli

Monsanto syytti Schmeiseria patenttioikeuksiensa loukkaamisesta, koska tämä viljeli luvatta yhtiön kehittämää geenimuunneltua Roundup Ready -nimistä rapsilajiketta.

Schmeiserin mukaan gm-rapsi oli levinnyt hänen pellolleen naapuritilalta tuulen tuoman siitepölyn välityksellä. Pölytystä olivat voineet suorittaa myös ohi ajaneet rekat, jotka kuljettivat rapsia läheiselle tehtaalle. Schmeiser vakuuttaa kylväneensä ainoastaan omilta pelloiltaan keräämiään siemeniä, kuten hän on tehnyt 50 vuotta. Siemenrapsin huolellinen valinta on taannut hänelle seudun parhaisiin kuuluvat sadot.
Todisteeksi Schmeiser vetoaa siihen, että hän ei ruiskuttanut kesällä 1998 pelloilleen Monsanton tuholaistentorjunta-ainetta, jota kestämään yhtiön gm-lajike on kehitetty.

Kanadalainen tuomioistuin päätti 2001, että Schmeiser oli loukannut Monsanton patenttia ja määräsi hänelle noin 130 000 euron sakot. Oikeuden mukaan sillä ei ollut merkitystä, miten siemenet pellolle joutuivat tai hyötyikö viljelijä niistä.

Schmeiser kertoo, että Monsanto on sittemmin vaatinut häneltä yli 650 000:ta euroa lisää oikeudenkäyntikuluista.

”Tilanne on järjetön. Se on sama kuin joku kaataisi jätteensä toisen maalle ja syyttäisi sitten tätä sen varastamisesta”, Washingtonissa toimivan Worldwatch-instituutin maatalousasiantuntija Brian Helweil sanoo.