Vs:Hyvitysmaksu

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 6.6.2009 at 14.46
Profiilikuva käyttäjästä whiic

TV-maksuista halutaan eroon, sillä tarkastustoiminta ei ole ilmaista, tarkastajilla ei ole kotietsintäoikeuksia, ja moni katsoo televisiota tietokoneessa olevalla viritinkortilla (ja viritinkortti ei näy ovelle, jos erehtyy oven tarkastajalle avaamaan). Muutoinkin netistä saatavilla olevat uutiset audiovisuaalisena, pelkkänä audiona ja printtimedian korvaajana, sekä netistä (toistaiseksi luvatta) ladatut elokuvat ja sarjat kaikki nekin syövät TV:n merkitystä (tehden PC-TV-virittimenkin vähemmän tarpeelliseksi). Erityisesti opiskelijabokseissa TV-lupa puuttuu lähes poikkeuksetta ja tämä lähes automaattisesti tulkitaan salakatsonnaksi. Salakatsonnan määrä tulkitaan suoraan TV-luvattomista talouksista ja YLE-myönteinen media (sisältäen erityisesti YLEn omat kanavat joita on aika monta) ei häikäile johtopäätöksien tekemisessä, kuten eivät häikäile lobbaajatkaan. Kaikki ”salakatselijat” (joka tarkoittaa myös oikeasti TV:ttömiä ja TV-virittemettömiä ihmisiä) halutaan maksamaan vastaanottamistaan palveluista… tai palveluista joita heidän väitetään vastaanottavan.

Vähän samalla logiikalla toimii tuo hyvitysmaksu (ent. kasettimaksu). Sekin on semmoinen hassu yleistys. Korvauksena yksityisestä kopioinnista kaikki yksityiseen kopiointiin kykenevien laitteiden tai tallennusmedioiden ostajat maksavat hyvitysmaksua.

[code]Tallennettavat CD-, DVD-, Blu-ray, HD DVD ja MiniDisc-levyt
Muistia enintään 1 gigatavu 0,20 euroa
Muistia yli 1 gigatavu, mutta enintään 10 gigatavua 0,60 euroa
Muistia yli 10 gigatavua, mutta enintään 25 gigatavua 1,20 euroa
Muistia yli 25 gigatavua 1,80 euroa[/code]

100 DVD:n spindlepack sisältää siis 60 euroa hyvitysmaksua. Jos tallennat niille valokuvia ja kotivideoita häistä, lasten synttäreistä, Etelä-Euroopan matkasta, jne. et saa hyvitysmaksua takaisin. Yritykset voivat saada, mutta yksityinen on oletusarvoisesti käyttänyt DVD:t varmuuskopiointiin (siitä huolimatta, että kopioiden tekemistä pyritään estämään DRM-menetelmin joiden kiertäminen on tekijänoikeusrikkomusta törkeämpi teko (eli laillisesti hankitun levyn varmuuskopiointi rangaistavempaa kuin ”varmuuskopion” lataaminen netistä).

[code]Digitaaliset audio- ja videotallentimet
Digitaalisia audiotallentimia ovat esimerkiksi mp3-tallentimet ja digitaalisia videotallentimia tallentavat digisovittimet. Maksua ei peritä matkapuhelimista, tietokoneista, muistikorteista eikä usb-muisteista.
Muistia enintään 512 megatavua 4 euroa
Muistia yli 512 megatavua, mutta enintään 1 gigatavu 7 euroa
Muistia yli 1 gigatavu, mutta enintään 20 gigatavua 10 euroa
Muistia yli 20 gigatavua, mutta enintään 50 gigatavua 12 euroa
Muistia yli 50 gigatavua, mutta enintään 150 gigatavua 15 euroa
Muistia yli 150 gigatavua, mutta enintään 250 gigatavua 18 euroa
Muistia on yli 250 gigatavua 21 euroa[/code]

Eli Topfield sisältää 18-21 euroa hyvitysmaksua. En tiedä mikä tuo ”mp3-tallennin” on. Onko mp3-soitin mikrofonilla jo tallennin?

Tietokone ei ole vielä laskettu mukaan, mutta eiköhän joskus keksitä, että TV-viritin televisiossa mahdollistaa TV-lähetystä nauhoittamisen tietokoneen kovalevylle. Tämä tekisi pre-built OEM-koneista hyvitysmaksullisia korkeimmassa korvausluokassa (21 euroa). Siitä olisi helppo perustella komponenttikohtaista hyvitysmaksua eli kohdistaa 21 euroa jokaiseen kovalevyyn.

…ja nuo hinnat eivät muuten sisällä arvonlisäveroa (8%). ”Hyvitysmaksu”… no, käytännössä vero. Eli veroa verosta. Ei sikäli uutta. Maksetaanhan auton ostohintaan sisältyvästä autoveron osuudestakin arvonlisävero (22%).

____

Onko hyvitysmaksu tarpeen? Sitä perustellaan korvaukseksi yksityisestä kopioinnista. Ehkä ymmärrettävää nauhoitettujen TV-ohjelmien osalta, mutta entä DVD:t? Nehän ovat back-up mediaa mm. käyttöjärjestelmä-imageille ja videotiedostoille, joita ei ole nauhoitettu TV:stä.

Hyvitysmaksusta kerättyjen tuottojen jakamisesta vastaa Teosto ry, ”säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja musiikinkustantajien tekijänoikeusjärjestö”. Gramex puolestaan edustaa mm. äänitetuottajia, joten eikö näiden edustukset mene hieman päällekäin: musiikinkustantajat ja äänitetuottajat, eikö ne ole yksi ja sama? Gramex ohjaa omat kerätyt rahat musiikin radiotoiston mukaisesti. Jos Teosto toimisi samoin nauhoittaessasi televisiosta elokuvan, rahat virtaisi Eppu Normaalille. Ei loogista.

quote wikipedia:
”Sopimuslisenssikäytännön perusteella Teosto myöntää automaattisesti esitysluvan ja perii esityskorvauksen myös sellaisten oikeudenhaltijoiden puolesta, jotka eivät ole Teoston asiakkaita. Mahdollisuuden tähän antaa tekijänoikeuslain 26§. Oikeudenhaltijoilla on mahdollisuus laskuttaa näin perityt korvaukset Teostolta kolmen vuoden kuluessa. Laskutuksen perusteeksi tarvittavia esityskertatietoja on riippumattoman tahon kuitenkin nykytilanteessa käytännössä mahdoton kerätä.”

Eli jos teet ”Teosto-vapaata” materiaalia (ts. et ole Teoston asiakas), Teostolla on oikeus pidättää tuotteesi kopioinnista hyvitystä, ja käytännössä Teosto sää päättää kenelle rahat antaa, vaikka kyseessä ei olisi hänen asiakkaansa.

Gramex ei kerää rahaa yksityisestä kopioinnista vaan musiikin esitysluvista (konsertit, yökerhot, ja todennäköisesti jopa hissimusiikki). Gramex ei kuitenkaan ja’a kerättyjä korvauksia esitettyjen kappaleiden mukaan vaan tekee oletuksen, että se vastaa radiossa soitettavaa musiikkia. Myös ensi kesänä Konemetsä festivaaleilta (trance, hardcore, techno, minimalistic, jne.) kerätyt Gramex-maksut tullaan tilittämään… Eppu Normaalille!

Kopiosto jakaa korvauksia valokopioista, mutta en tiedä miten rahat korvauksiin kerätään. wikipedian artikkeli sisältää linkin hyvitysmaksun propagandasivuille, mutta hyvitysmaksu menee kuitenkin Teostolle. Ehkä Opetusministeriö jakelee tuon rahahanan hallintaoikeutta vuorotellen Teostolle ja Kopiostolle. Ei tarkoita silti sitä, että rahat menisivät juuri sille tekijänoikeuden haltijalle jota eniten kopioidaa (oli kyseessä sitten videonauhoite tai valokopio).

Aika haisevaa peliä? Miksi artistit eivät nouse vastaan? Tosin, nykyjärjestelmässä ei vastaan nouseminen auta, kun Teostot, Kopiostot ja Gramexit väkisin edustavat myös ei-asiakkaita…