Vs:Hyvitysmaksu

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 6.6.2009 at 15.55
Profiilikuva käyttäjästä whiic

Toivoisin pragmaatikon ja Tepon, ja muiden aktiivisten foorumeita käyttävän Piraattipuole-kriitikon ottavan kantaa tähän. Toteutuuko taiteilijan etu Suomessa ja onko rahapulassa olevalla pikkutaiteilijalla juuri lupausta paremmasta huomenesta ilman Piraattipuoluetta?

Esimerkkinä tämä Gramexin musiikin julkisesta toistamisesta keräämät maksut, jotka jaetaan radiotoistojen mukaan. Me kaikki radiota joskus kuunnelleet ihmiset tiedämme, että he soittavat samaa parin tunnin pituista looppia kutakuinkin non-stoppina. Aina samaa. Eli suomalaisen musiikkituotannon top 1% ja lisäksi paljon rahaa virtaa ulkomaillekin. Pienelle artistille, joka eniten rahaa kaipaisi, ei heru puista penniäkään. Suuremmille artisteille, ehkä juurikin se yksi penni, ja jokaista puupenniä kohden kokonainen euro multikansalliselle mediayhtiölle.

Kuten todettu, keikkailematta ei Eppu Normaalikaan elätä itseään, eli aiemman viestin esimerkki ei ole tarkka. Konemetsä-festareilta kerätty Gramex-maksu ei päädy Epun taskuun vaan EMI-levy-yhtiölle. Yhtälailla väärin, koska raha menee silti väärään osoitteeseen. DJ:t jotka soittavat Konemetsässä saavat toki keikkapalkkansa, mutta artistit joiden musiikkia DJ:t soittavat jäävät auttamatta nuolemaan käsiään.

pragmaatikko & Teppo, kysyn teiltä, onko tämä oikein ja luuletteko, että ilman Piraattipuoluetta asiasta saataisiin tarpeeksi kova meteli, jotta todelliset valtapuolueet ymmärtäisivät kantansa muuttaa artistiystävällisempään suuntaan?

Fakta on, että pienillä artisteilla ei ole mitään lobbausväylää ja vielä pahempi lienee, että nämä julkaisijoiden etuja ajavat väittävät ajavansa myös pienen garage-bändin etua. Sen jälkeen kovin moni edustaja ei enää ymmärrä varmistaa niiltä pieniltä, onko heitä todellisuudessa edustanut kukaan.