Vs:Jos kaikki noudattaisivat tekijänoikeuslakeja…

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Jos kaikki noudattaisivat tekijänoikeuslakeja… Vs:Jos kaikki noudattaisivat tekijänoikeuslakeja…

Julkaisija Vastaukset
Enigma # Posted on 5.6.2009 at 8.30
Profiilikuva käyttäjästä Enigma

pragmaatikko kirjoitti:
Quote:

Öö? Mikä estää sinua säveltämästä uutta biisiä? Teosto? Ei todellakaan. Mikä estää sinua käsikirjoittamasta ja kuvaamasta omaa elokuvaa ja säveltämään taustamuusikin? Ei mikään muu kuin raha, taito ja aika. Se on eri asia jos haluat ottaa toisen tekemän teoksen ja hieman muokata sitä, ja levittää sitä sitten. Mutta silloin teoksesi perustuu toisen omistamaan teokseen, joten on vain reilu, että neuvottelet tekijänoikeudet hänen kanssaan.

Kaikki teokset perustuvat aiempiin teoksiin. Esimerkkinä nyt vaikkapa koko Walt Disneyn tuotanto. Klassisen musiikin kultakaudella säveltäjät lainailivat toistensa teoksia täysin häikäilemättömästi. Mel Brooksin elokuvat? Monty Python? Elvis käytännössä lainasi musiikkityylinsä mustien soul- ja gospel -perinnöstä. Rap-musiiikissa viittaukset toisiin teoksiin ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Kirjallisuus? Shakespearen tarinat ovat puhdasta mash-uppia, suoraan mm. skandinaavisesta mytologiasta lainattuja. Toivottavasti ymmärrät, että mikäli kaikki lainaaminen ja ”toisen omistamaan teokseen perustuva” taide onnistuttaisiin kieltämään, se olisi samalla koko kulttuurin loppu.

Kehottaisin sinua tutustumaan remix-kulttuuriin ennen kuin pidät kokonaisen musiikkigenren kriminalisointia hyväksyttävänä.

pragmaatikko kirjoitti:
Quote:

Mitä jos koettaisitte ”walk the talk”, eli todella luoda jotain uutta mistä suuri yleisö on edes marginaalisesti kiinnostunut – ja nyt en tarkoita Madonnan levyjen piraattilevitystä – , elättää itsenne tällä luovalla työllä ja esittää ajatuksia tekijänoikeudesta vasta sen jälkeen? Tällä hetkellä argumentointinne kuulostaa aika itsekkäältä.

Ihan vain kuriositeettina: minä satun elättämään itseni luovalla työllä.