Vs:Jos kaikki noudattaisivat tekijänoikeuslakeja…

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Jos kaikki noudattaisivat tekijänoikeuslakeja… Vs:Jos kaikki noudattaisivat tekijänoikeuslakeja…

Julkaisija Vastaukset
pragmaatikko # Posted on 5.6.2009 at 8.57
Profiilikuva käyttäjästä pragmaatikko

Harri,

kirjoitit valtavan määrän tekstiä eikä siinä ole päätä eikä häntää tekijänoikeuksien suhteen. Ei tekijänoikeus ”suojaa” kaikkea, vaan koskee ainoastaan kokonaisia teoksi ja niiden selkesti identifioitavien osien käyttöä. Ei tekijänoikeus tällä hetkelläkään estä sinua käyttämästä jotain ”harmonista” ratkaisua, kunhan riffit eivät ole suora kopio jostain suojatusta teoksesta. Samoin ei tekijänoikeus kiellä uuden käsikirjoituksen kirjoittamista kunhan se ei ole suora kopio alkuperäisestä. Samoin saat kopioda Picasson tyylisuuntaa, mutta et suoraan teoksia. Hiffaatko eron?


Teet oletuksia tekijänoikeudesta jotka eivät pidä paikkaansa.

Tekijänoikeus on jo nykyisellään kompromissi. On ehkä syytä harkita hienosäätöä siihen missä raja menee ja sallitun käytön määrittelyä paremmin vastaamaan nykyaikaa, mutta ei Suomen tekijänoikeus laki rajoita niitä asioita mitä edellisessä postissasi listasit.

Tunteeko siellä Piraattipuoleessa joku tekijänoikeutta ihan oikeasti vai mennäänkö vahvalla mudulla? Ei vakuuta. Sori vaan.

HarriKivistö kirjoitti:
Quote:
Se uusi biisi jonka sävellät perustuu kaikkeen siihen musiikkiin mitä olet aiemmin kuullut. Harmonian taju ja varsinkin se, millaiset harmoniset ratkaisu toimivat, perustuu suoraan niihin aiemmin kuulemiin ratkaisuihin. Toki voit tehdä jotain kokeellista kamaa, mutta mitä kokeellisempaa se on, sen pitempään tavallisesti kestää, että yleisö hyväksyy sen. Käytännössähän kyse on siitä, että vähitellen muut tekijät alkavat käyttää ratkaisuja, joita sinä olet kokeellisesti esittänyt ja jossain vaiheessa ne alkavat levitä sen verran, että niistä tulee tuttuja. Samoin se tekemäsi käsikirjoitus olisi mahdoton ilman niitä tarinoita joita olet nähnyt tai lukenut. Jotta kulttuuri olisi relevanttia yleisölle, siinä täytyy olla riittävästi sellaisia asioita, jotka ovat yleisölle tuttuja. Ongelmaksi muodostuu varsinkin musiikissa se, että nämä voidaan kovin helposti katsoa jo jonkun omistamiksi ja niiden käyttö tekijänoikeuksien loukkaukseksi. Periaatteessa siis kaikki kulttuuri mitä teet on sitä, että otat jonkun tekemän teoksen (joidenkin tekemät teokset) ja muokkaat hieman.