Vs:Jos kaikki noudattaisivat tekijänoikeuslakeja…

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Jos kaikki noudattaisivat tekijänoikeuslakeja… Vs:Jos kaikki noudattaisivat tekijänoikeuslakeja…

Julkaisija Vastaukset
HarriKivisto # Posted on 5.6.2009 at 12.32
Profiilikuva käyttäjästä HarriKivisto

pragmaatikko,

käytännössä on paljon tapauksia, joissa aivan uudenkin biisin tekijöitä uhataan haastaa oikeuteen. Satriani haastoi vähän aikaa sitten Coldplayn oikeuteen plagiaatista. Kappaleissa on paljon yhteistä ja saattaa hyvinkin olla että korvauksia maksetaan, mutta on aivan mahdollista että kyseessä ei ole plagiaatti siinä mielessä että Coldplayltä ollaan nimen omaan kuunneltu Satriania ja sitten tehty oma biisi sen mukaisesti. Totuus saattaa olla näiden kahden välimaastossa. Mistä kukaan voi tietää, onko säveltäjä joskus sattunut kuulemaan melodian ja myöhemmin nostanut teeman alitajunnastaan ylös?

Kyse on siitä, että mikäli haluaa tehdä todella suositun biisit, joutuu käyttämään tuttuja teemoja, mikä voidaan hyvin helposti tulkita plagioimiseksi, mikäli toisella osapuolella on vain riittävästi lakimiehiä. Voinhan minä sen pienen biisin tehdä rajoitetuille markkinoille, mutta siinä vaiheessa kun siitä tulee menestyshitti, saattaakin helposti löytyä sitä muistuttava kappale ja sitten tuloja pitää jakaa. Kyse on ihan silkasta tilastollisuudesta. Voi toki pelata varman päälle ja tehdä pelkkää kokeellista tavaraa, mutta

Kyllä tekijänoikeuslainsäädäntöä tunnetaan, mutta sen perusteet ovat tässä olennaisia. Tarkoitus ei ole tehdä lakiin pieniä korjauksia vaan tehdä se miltei kokonaan uusiksi. Esimerkiksi uuden teoskappaleen raja on aivan liian löyhästi tulkittavissa. Toki lainsäädäntö on kompromissi – ainahan se on.

En toki halunnut sanoa, että olisi mahdotonta tehdä uusia kappaleita tai elokuvia tai kirjoja ilman käytännön pelkoa oikeusjutuista. Mutta minusta siinä mennään syrjään kun sanotaan että ”kaikki tämä on jo mahdollista”. Pointti oli kyseenalaistaa tekijänoikeuslainsäädännön perusteita – jonkinlaiselle tekijänoikeuslailla on paikkansa, mutta niiden ei tule perustua ajatukseen itsestään selvistä omistusoikeuksista tms. Mielestäni ei ole mitään järkevää perustetta pitää rangaistavana tai rajoitettavana kopioida yhdestä biisistä 98% ja muista 2% kuin kopioida se 1% sadasta eri lähteestä. Joka tapauksessa käytetään aina yhteistä kulttuuriperintöä.