Vs:Jos kaikki noudattaisivat tekijänoikeuslakeja…

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Jos kaikki noudattaisivat tekijänoikeuslakeja… Vs:Jos kaikki noudattaisivat tekijänoikeuslakeja…

Julkaisija Vastaukset
Amby # Posted on 5.6.2009 at 13.15
Profiilikuva käyttäjästä Amby

Nykyinen tekijänoikeuslaki rajoittaa nykyisellään myös sitaattioikeutta. Suuri osa tekijänoikeudella ”suojatusta” materiaalista on julkaistu käyttäen ”vahvoja teknisiä suojauksia” (DRM), jolloin esimerkiksi videomateriaalin lainaaminen DVD-, BlueRay, ja HD-DVD-levyiltä on laitonta, riippumatta lainattavan materiaalin määrästä. Myös e-kirjojen käyttäminen samaan tapaan on laitonta. Kopiosuojauksen kiertäminen kun on tehty laittomaksi. Osa tuosta materiaalista löytyy verkosta, mutta käytännössä sellaisenkin hankkiminen on laitonta, kun niitä ns. ”laillisia lähteitä” ei näiden teosten kopiosuojaamattomille kopioille ole. Siinä nyt ainakin yksi näkökulma tästä tämän lain luovuutta rajoittavasta ominaisuudesta.

Cover-biiseistä. Aika suuri osa artisteista, elleivät kaikki, opiskelevat alaansa pääasiassa ”kopioimalla” toisten töitä, harjoittelemalla ja esittämällä niitä, kunnes kykenevät luomaan omia tuotoksiaan. Esim. Beatles esitti alkuun lähes yksinomaan covereita, ennen kuin bändin ammattitaito karttui tarpeeksi omien biisien luomista varten. Tämä tapahtui ennen kuin tekijänoikeuden suoja-aikaa pidennettiin, joten heillä oli runsaasti vapaasti käytettävää tekijänoikeudesta vapaata materiaalia millä mällätä. Nykyään heidänlaistaan bändiä ei voi rakentaa puhtaasti covereiden avulla, ellei maksa niistä rojalteja ja harvalla aloittelevalla artistilla on sellaiseen varaa, tai intoa, vaan opiskelu on niiltä osin tehtävä salassa. Esiintymään ei voi enää ryhtyä ennen kuin on omia tuotoksia. Se rajoittaa suuresti uusien kykyjen löytymistä. Tosin jotkut rohkeat sanovat laille piut paut ja esittävät muiden teoksia vapaasti netissä silläkin riskillä, että heidät haastetaan siitä oikeuteen.

Ei niin yllättäen, kulttuuri on juuri sitä että taidetta käytetään juuri siihen mihin se on luotukin, luovuuden ilmaisemiseen, eikä lukita sitä panssariholveihin lukkojen taa. Jonkun toisen bändin biisin esittäminen ei ole varastamista, saati plagiarisointia, vaan esittämistä ja kulttuurin levittämistä. Sama logiikka pätee myös TPB:n toimintaan, vaikkeivät he varsinaisesti ”esitäkään” näitä taideteoksia. He simppelisti levittävät kulttuuria kaikkien saataville. Televisiohan on yksi tällainen levityskanava, mutta se on verrattain kallis media, samoin CD-levyjen tuottaminen, rahtikulut ja muu logistiikka joka niiden saatavilletuomiseen liittyy. Sama koskee elokuvia. Internet on artistille ja levy-yhtiölle lähes ilmainen jakelukanava, mutta sitä ei käytetä, koska siitä saatava ”vastine” ei vastaa tekijänoikeusteollisuuden näkemyksiä tuottavasta liiketoiminnasta, eli lyhyen tähtäimen maksimituottohaaveet eivät täyty.

Tekijänoikeusteollisuus kokee vapaan levityksen uhkana kansainvälisen myynnin kontrolloinnille. He eivät enää voi maksimoida tuottojaan paikallisesti, vaan heidän pitäisi alistua aidosti vapaisiin markkinoihin, joissa kuluttajalla on oikeasti vapaus valita mitä ostaa. Soittolistat ovat menettäneet merkityksensä, ne eivät enää ”myy” musiikkia, vaan ihmiset ovat yllättäen paljon valistuneempia kulutustottumustensa suhteen. Sikaa ei enää osteta säkissä, vaan rahat sijoitetaan oikeasti niihin kohteisiin, jotka tuovat ostajalle suurimman arvon, useimmiten myös niin, että artisti saa kompensaation suoraan, eikä välikäsien kautta. Ei ihme, että elokuva-, levy-yhtiöt sekä tekijänoikeusyhdistykset (jotka jostain käsittämättömästä syystä ovat vahvasti kytköksissä edellisiin) ovat varpaillaan tämän ”piratismin” johdosta.

Tekijänoikeuspropaganda ja sen seurauksena myös nykyiset tekijänoikeuslait ovat hyvin tarkoitushakuisesti rakennettu ”aineettoman omaisuuden” käsitteen ympärille, ikäänkuin kyseessä olisi omaisuusrikos, vrt. varkaus. Tämä taas ei pidä ollenkaan paikkaansa. Kyseessä ei ole omaisuus vaan kyseessä ovat ensikädessä ideat ja tieto. Ei tarvitse olla mikään nero, jotta ymmärtää, ettei kyseessä ole minkään taiteilijan toimeentulon turvaaminen, vaan koko historiallisen tiede- ja taideperinnön takavarikointi. Tekijänoikeus on vain yksi voimakeino valtapelissä, jonka lopullinen päämäärä on kaikenlaisen sanan- ja ajattelunvapauden, sekä ihmisoikeuksien mitätöinti. Teollisuus- ja mediamagnaateilla ei ole oikeastaan mitään mielenkiintoa suojella taiteilijoita, vaan estää kaiken vapaasti jaettavan materiaalin levittäminen, riippumatta siitä onko se ”varastettua” tai vapaasti lisensoitua (CC). Vain heidän ”siunaamansa” materiaalia saisi julkaista, ja sitäkin niin, ettei kritiikille (eli tässä tapauksessa sitaateille ja johdeteoksille) jää sijaa.

Me elämme maailmassa jossa muutama harva ihminen omistaa lähes kaikki maailman luonnonvarat. Nyt he haluavat ottaa omistukseensa kaiken tiedon ja estää muilta sen saanti. Tällainen järjestelmä on täysin kestämätön, mutta jos suurin osa ihmiskunnasta alkaisi yhtäkkiä ajattelemaan omilla aivoillaan, saattaisi koko järjestelmä romahtaa. Suoraan sanoen en osaa sanoa moniko piraatti on samoilla linjoilla ja kuinka moni vain ”haluaa kaiken ilmaiseksi”, itseasiassa se ei minua edes kiinnosta. Minulle on ihan sama jos joku imuttaa kovalevynsä täyteen elokuvia tai musiikkia vain koska se on mahdollista, tai tekee sitä vain rikkoakseen lakia. Itse olen vakuuttunut siitä, että kulttuuri on itseisarvo, ja tieto on osa tätä yhtälöä, niiden tulisi olla kaikkien — siis aivan kaikkien, myös rahattomien — saatavilla. Jos joku väittää omistavansa kulttuurin tai tiedon ja pyrkii aktiivisesti estämään sen leviämistä, hänellä ei oikeasti voi olla puhtaita jauhoja pussissa.

Ymmärrän kyllä jos taiteilijat nielevät propagandan purematta ja sen seurauksena pelkäävät elantonsa puolesta, mutta maailmalla on myös taiteilijoita, jotka ovat ottaneet tämän uuden demokraattisemman median ja vapaan jakelun avosylein vastaan ja menestyvät nyt puolestaan taiteilijoina ihan sillä omalla työllään. Ottakaa hyvät ihmiset mallia heistä, ettette jää edistyksen jalkoihin. Ja suosittelisin, ettette puolustaisi teollisuuden intressejä, sillä ne eivät ole samat kuin teidän.