Vs:Jos kaikki noudattaisivat tekijänoikeuslakeja…

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Jos kaikki noudattaisivat tekijänoikeuslakeja… Vs:Jos kaikki noudattaisivat tekijänoikeuslakeja…

Julkaisija Vastaukset
Mikko Kunnari # Posted on 3.6.2009 at 18.56
Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

Reilu käyttö on jenkkiläinen pykälä ja sellaista ei suomalaisessa tekijänoikeuslaissa ole.

Yksityinen kopiointi on sallittua digiboksille, kasetille, kirjaston CD:ltä, jne. Ainoa ero nettiin on siinä, että netissä katsotaan, ettei lähde olisi laillinen alkuperäinen tuote.

Puolueohjelman sanamuoto ei ehkä omasta mielestänikään ole täydellinen, mutta sitä ei voida kannattajakorttikampanjan aikana muuttaa. Esittämäsi motiivi tämän puolueen pyörittämiseen on kuitenkin helppo osoittaa virheelliseksi jo pelkästään sillä, että monet piraatithan nimen omaan harrastaa nettilataamista ja onhan se nyt selvä, että jos uskoisimme ettei tulevaisuudessa olisi mitään ladattavaa niin eihän tässä mitään järkeä olisi. Tutkimuksethan osoittavat piraattien olevan selkeästi suurimpia kulttuurin kuluttajia ja käyttävät siihen myös muita enemmän rahaa.

Ongelmahan on se, että viihdeteollisuus on rakentanut toimintamallinsa siten, että se saa tulonsa hyvin pitkälti fyysisten tuotteiden jakelemisesta. Nyt kun meillä on netti, niin fyysisillä tuotteilla ei kohta tee kukaan enää yhtään mitään ja jakelun voi suorittaa asiakas itse. Mistä siis rahat? No Spotify on onnistunut tekemään ensimmäisenä palvelun, joka voittaa vertaisverkot pc-toistamisen kohdalla joka osa-alueella. Sieltä saa kaiken soimaan heti ja tarjonta on huomattavasti laajempaa. Ohjelmiston käyttö on jopa ilmaista, jos kärsit mainoksia. Mainoksista pääsee eroon 10e kuukausimaksulla, mikä on erittäin hyvä diili 6 miljoonan biisin kirjastosta, joka lisäksi kasvaa koko ajan. Eli raha tehdään palveluilla, ei itse tuotoksilla.

Jotain Spotifyn kaltaista pitäisi siis keksiä myös leffoille ja sarjoille. Tässä kuitenkin pääsee piraattina hieman virnuilemaan, koska suurien datamäärien vuoksi järkevän hintatason toteuttaminen vaatisi itseasiassa vertaisverkkotekniikoiden soveltamista.