Vs:Jos kaikki noudattaisivat tekijänoikeuslakeja…

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Jos kaikki noudattaisivat tekijänoikeuslakeja… Vs:Jos kaikki noudattaisivat tekijänoikeuslakeja…

Julkaisija Vastaukset
pragmaatikko # Posted on 5.6.2009 at 17.03
Profiilikuva käyttäjästä pragmaatikko

HarriKivistö wrote:

Quote:käytännössä on paljon tapauksia, joissa aivan uudenkin biisin tekijöitä uhataan haastaa oikeuteen. Satriani haastoi vähän aikaa sitten Coldplayn oikeuteen plagiaatista. Kappaleissa on paljon yhteistä ja saattaa hyvinkin olla että korvauksia maksetaan, mutta on aivan mahdollista että kyseessä ei ole plagiaatti siinä mielessä että Coldplayltä ollaan nimen omaan kuunneltu Satriania ja sitten tehty oma biisi sen mukaisesti. Totuus saattaa olla näiden kahden välimaastossa. Mistä kukaan voi tietää, onko säveltäjä joskus sattunut kuulemaan melodian ja myöhemmin nostanut teeman alitajunnastaan ylös?

Veikkaan, että Coldplay joutuu maksamaan ;-) Se on aivan sama onko se tahaton vai tahallinen plagiaatti. Mutta lyön omenakorin vetoa, että Coldplay ei ole tehnyt sitä tahalleen.

http://www.imeem.com/people/-3wXco/music/LE7r8FMi/the-mike-omeara-show-coldplay-vs-joe-satriani/

HarriKivistö wrote:
Quote:Kyse on siitä, että mikäli haluaa tehdä todella suositun biisit, joutuu käyttämään tuttuja teemoja, mikä voidaan hyvin helposti tulkita plagioimiseksi, mikäli toisella osapuolella on vain riittävästi lakimiehiä.

Älä nyt viitsi. Jatkuvasti tulee valtavasti hittejä, jotka eivät todellakaan muistuta toisiaan läheisesti. Hieman suhteellisuudentajua, pyydän.

HarriKivistö wrote:
Quote:
Voinhan minä sen pienen biisin tehdä rajoitetuille markkinoille, mutta siinä vaiheessa kun siitä tulee menestyshitti, saattaakin helposti löytyä sitä muistuttava kappale ja sitten tuloja pitää jakaa. Kyse on ihan silkasta tilastollisuudesta. Voi toki pelata varman päälle ja tehdä pelkkää kokeellista tavara…

Kuinka paljon musiikkia sinä olet tehnyt pyrkimyksenä tuoda se valtavirtaan? Koko esimerkki kuulostaa täysin tuulesta temmatulta. Onko sinua koskaan tultu uhkaamaan oikeusteitse oman teoksesi julkaisusta? Itse olen muuten kirjoittanut tahallisen plagiaatin ylä-asteella äidinkielenaineessa ja jäänyt kiinni:P Silloin en edes ymmärtänyt tekeväni väärin, koska pidin ainekirjoitusta vain kirjoitusharjoitteluna, mutta sen jälkeen valaistuin hieman.

HarriKivistö wrote:
Quote:Kyllä tekijänoikeuslainsäädäntöä tunnetaan, mutta sen perusteet ovat tässä olennaisia. Tarkoitus ei ole tehdä lakiin pieniä korjauksia vaan tehdä se miltei kokonaan uusiksi. Esimerkiksi uuden teoskappaleen raja on aivan liian löyhästi tulkittavissa. Toki lainsäädäntö on kompromissi – ainahan se on.


Eli Piraattipuolue on jotain mitä minä, tekijänoikeuslain uudistusta kannattava, vastustan.