Vs:Jos kaikki noudattaisivat tekijänoikeuslakeja…

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Jos kaikki noudattaisivat tekijänoikeuslakeja… Vs:Jos kaikki noudattaisivat tekijänoikeuslakeja…

Julkaisija Vastaukset
pragmaatikko # Posted on 4.6.2009 at 6.59
Profiilikuva käyttäjästä pragmaatikko

No tämä ”äärifundamentalismi” on minun tulkintani Piraattipuolueen puolueohjelmasta. On täysin totta, että fyysisen (optisen) median jakeluun rakastuneet mediatalot ovat itse osasyyllisiä tähän tilanteeseen sillä jakeluteknologian kehittyessä he eivät halunneet hyväksyä / tukea muutosta, vaan ottivat vastarannankiiski-asenteen kehitystä kohtaan yrittäen pakottaa ihmiset pysymään heidän jakelukartellissaan (levy-yhtiöt ovat hyvin keskittyneitä).

Olen edelleen sitä mieltä, että nettipiratismi totuttaa ihmiset valheelliseen tilaan, jossa musiikkia ja elokuvia voi kuluttaa vastikkeetta. Niistä ontullut kuin hanavettä, erotuksella, että vedestä maksamme vesiyhtiölle. Piraattipuolueen nimi itsessään signaloi tästä ”lainvastaisesta” asenteesta. Samoin tukenne Pirate Bayn törkeälle avunantorikokselle on signaali perimmäisestä motiivista (itsekkyydestä ja ahneudesta) liikkeenne takana. Samoin tukijoidenne kommentit tasoa ”v*ttu mä haluu mitään musasta maksaa” kertovat Piraattipuolueen keräävän taakseen ihmisryhmää johon en halua samaistua. Nämä seikat pitävät minun kaltaiseni tekijänoikeuslain uudistusta vaativat, mutta talouden realiteetit ymmärtävät ihmiset poissa listoiltanne.

Taitaa olla niin, että toimiva ratkaisu vaatii muutakin kuin tunteenpaloa ja kolmisanaisia iskulauseita. Tarvitaan asioiden laaja ja hienojakoinen ymmärrys, ja kyky kehittää eri osapuolia tyydyttävä kompromissi.

PS. olet oikeassa tuon ”reilun käytön” suhteen. Suomen laki on kirjoittanut asiat auki mitkä asiat ovat sallittuja tekijänoikeuslain nojalla (code law vs. common law). Mutta lain henki on sama. Mielestäni tätä tulisi jatkaa pidemmälle, jotta voitaisiin tehdä parempi kompromissi uuden luomisen ja tekijänoikeuksien omistajan välillä. ”Uuden luominen” on hieman radikaali käsite, sillä kaikki kulttuuri / tiede rakentuu olemassa olevan päälle. ”If I have seen further it is by standing on ye shoulders of Giants” Isaac Newton 1676

PS2. Odottelen edelleen vastinetta lääkepatenttipostaukselleni ;-)

http://www.piraattipuolue.fi/keskustelupalsta?func=view&catid=6&id=4501